Kisalföld logö

2018. 11. 21. szerda - Olivér 4°C | 6°C Még több cikk.

Péri egyetemista Európa legnyugatibb pontján

Pér-Lisszabon. Portugáliában muszáj volt lelassítanom sétatempóm – írta lapunkban Európa legnyugatibb országából a péri Horváth Péter, aki akárcsak a filmbéli ösztöndíjas egyetemisták, lakótársakat keresett, csak ő a Tejo torkolatánál, a hárommilliós fővárosban.
„Két unokatestvérem, nővérem is elnyert Erasmus-ösztöndíjat, előnyeiről meséltek, ezért pályáztam meg én is, meg azért, mert láttam a Lakótársat keresünk című francia filmet, ami jól bemutatja az uniós diákoknak ezt a lehetőségét. Miért éppen Portugáliát választottam? Nem akartam a »slágerországokba« menni vagy olyan helyre, ahol már jártam és nagy álmom volt, hogy közel lakhassak a tengerparthoz. Ezért döntöttem a Magyarországtól legtávolabbi európai állam mellett." – írta Péter, aki főként menedzsmentet, vállalkozás-gazdaságtant tanul a Lisszaboni Műszaki Egyetemen.

Kattintson a képre a galéria megnyitásához!
Angol nyelven hallgatja órái többségét, de már a portugál is kezd jól menni neki. Az egyetemre mintegy húszezren járnak, ebből háromszáz az erasmusos hallgató, de egyébként is sok a külföldi, mivel a volt portugál gyarmatokról a sok diák tanul ott. Brazíliából, Angolából, Madeiráról, Mozambikból is vannak csoporttársai. Egyedül van magyarként, de nehézséget csak az okoz neki, hogy itthon, a Műszaki Egyetemen külön tanulmányi rendet kellett kérnie és haza kell jönnie három hétre vizsgázni. Csak két kinti tantárgyát fogadják el nálunk.

Legjobb jegye a tizenötös

A megszokottól eltér napirendje is. Általában tízre megy az egyetemre, kettőkor ebédel, este héttől kilencig is vannak órái. Ilyenkor még a boltok is nyitva vannak. Szintén más az oktatási módszer. Nincsenek nagyelőadók, van amikor csak öten vannak egy órán. „A professzorok ismernek, bevonnak minket az óravezetésbe, kérdezik véleményünket. Ami jobban érdekel bennünket, azzal többet foglalkozunk. Több a szóbeli számonkérés, prezentációkat kell tartani, nem csak zárthelyiket írni. Nagyon fontosnak tartják a csoportos munkát, a legtöbb projekten közösen kell dolgoznunk. A tanárok tábla helyett inkább számítógépet, projektort használnak. Itt a legjobb jegy a húszas és tíztől már megfeleltnek számít a teljesítmény. Nekem eddig a tizenötös a legjobb jegyem, ami otthon négyes, szóval nem egy könnyen elvégezhető egyetem." Péter azért boldogul és ezért hálás korábbi iskoláinak, tanárainak, szüleinek pedig, hogy hozzájárultak kiutazásához.

Erasmusszal Portugáliában. A 28-as villamos Lisszabonban.
Erasmusszal Portugáliában. A 28-as villamos Lisszabonban.

Lakótársakat keresett

Az egyetemtől tizenöt percre lakik, úgy mint az említett film szereplői, azaz négy erasmusos lakótársával együtt. Rajtuk kívül is sok barátot szerzett, már tervezik, kihez mikor látogat el, Hollandiába, Görög-, Lengyel-, Franciaországba. Ezt tartja az Erasmus egyik nagy előnyének, hogy kapcsolati tőkét építhet.
Lisszabon szűk utcáival, kanyargósan haladó villamosaival lopta be magát a szívébe. A Tejo torkolatánál fekszik, ami ugyan már sós, de az Atlanti-óceán hullámai nem érnek el oda. Péter érdekességképp írta, hogy az esőre nincsenek felkészülve a portugálok, mivel keveset esik. Így egy-egy nagyobb zuhékor az utakon hömpölyög a víz és esőálló ruháik se nagyon vannak az embereknek, ezért ha esik, kiürülnek az utcák. Azt is jó tudni, hogy aki a portugál fővárosban buszra szeretne szállni annak azt le kell intenie, különben nem áll meg a megállóban. Viszont az emberek a tömegközlekedési eszközökre érkezési sorrendben szállnak fel, így nincs tolakodást, lökdösődés.

Cabo da Roca. Horváth Péter szüleivel Európa legnyugatibb pontján.
Cabo da Roca. Horváth Péter szüleivel Európa legnyugatibb pontján.

A portugálok ismerik Győrt

„Nem a nagyvárosi rohanás jellemző Lisszabonra, sokkal inkább az emberibb gondolkodás. A portugálok nem sietnek sehova, ha késésben vannak, akkor se, a »mi történhet ha tíz vagy húsz perccet kések« elv az uralkodó. Meg kellett szoknom, hogy amikor a szaktársaimmal sétálok, lassabban kell mennem. Ami nagyon megtetszett az az emberek kedvessége, türelme a turistákhoz. Többször megtörtént, mikor kerestem egy nevezetességet, hogy a buszon olyan segítőkészek voltak, nem csak a megállót mutatták meg, le is szálltak velem és elkísértek." Szinte mindenki, akinek bemutatkozott és elmondta, hogy Győr mellett lakik, rögtön szomorúan válaszolta: „Ó tudjuk, Fehér Miklós, nagyon sajnáljuk.". Portugáliában rengeteg a focirajongó, lapunkban is írtuk: megrázta őket a győri tehetség halála, aki náluk játszott.

Kérdezhetik a hallgatókat!
Külföldön tanulókról szóló cikkeink, képriportok és Horváth Péter képes beszámolója is látható a www.kulfoldrol.kisalfold.hu weboldalon. Több fiatal is vállalta, hogy tapasztalatai alapján válaszol olvasóinknak a külföldi tanulással kapcsolatos kérdéseire. A kérdéseket a rimanyi.zita@kisalfold.hu címre küldhetik.

 


 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A villamosokon a vallomás - ausztriai olvasóink Amstettenről

Baj van az osztrákok pszichéjével? Tulajdonképpen megint rabságban vannak az áldozatok? - ausztriai… Tovább olvasom