Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Milyen volt Leonardo?

Olasz tudóscsoport szeretné elérni, hogy Leonardo maradványait Parmaban vizsgálják. Modern eszközeik révén pontosan megmondhatnák azt is, hogy nézett ki da Vinci.
Elképzelhető, hogy rövidesen Parmaba hozzák Leonardo da Vinci földi maradványait – jelentette be Silvano de Vincenti, annak az olasz tudóscsoportnak a vezetője, amely nemrégiben szenzációs felfedezést tett. Tanulmányozhatták ugyanis az 1494-ben elhunyt Giovanni Pico della Mirandola olasz humanista és filozófus csontjait, amelyből megállapították: a tudós nézetei miatt gyilkosság áldozata lett, s nem pedig betegségben hunyt el Firenzében, miként azt korábban hitték. A vizsgálatban közreműködött a csendőrség parmai székhelyű, tudományos nyomozati részlege és a pisai egyetem antropológusai is. Pico della Mirandola csontjaiból a szakemberek kiderítették, hogy a férfi majdnem két méter magas volt, kis szeme, hosszú fülei és kissé ferde orra volt.
A bíztató eredmények után most a tudósok egy régi álmot szeretnének valóra váltani: Leonardo da Vinci csontjait szeretnék tanulmányozni. A kutatás vezetője áprilisban találkozik a franciaországi ambois-i kastély tulajdonosával, s igyekszik megszerezni hozzájárulását. A mestert ugyanis 1519-ben a Loir-menti ambois-i Saint Florentin templomban temették el, az 1800-as évek óta pedig a kastély Saint-Hubert kápolnájában őrzik azt az urnát, amelyben a híres feltaláló, festő, építész csontjait helyezték el. Amennyiben a tulajdonos hozzájárul, elkezdik a vizsgálatokat. A jelenleg rendelkezésre álló modern eszközökkel pontosan következtetni lehet Leonardo alkatára, arcvonásaira is. Parmaban pedig a zseni DNS-vizsgálatát végzik majd el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ingyen se kell a szülőknek a drogteszt

A drogteszt nem kelendő az itáliai patikákban, még ingyen sem, mert a szülők nem akarják azzal… Tovább olvasom