Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Magyarok rajnai hajókon

Tényő-Amszterdam. Nem is gondolnánk, milyen sok magyar dolgozik folyami és tengeri hajókon – állítja Szabó Márton. A megyénkbeli fiatal is a Rajnán pincérkedik és az a tapasztalata, nemcsak a pénz miatt választják honfitársaink szívesen ezt a lehetőséget, hanem a nyugodt, megbecsült munka miatt is. Külföldi esélyek: „Nemcsak megfizetik, meg is becsülik a munkát."
A győri Krúdyban tanult vendéglátóipari technikusnak Szabó Márton és már középiskoláskánt nyelvtanára segítségével Hollandiában tölthette szakmai gyakorlatát. A három hónapos nyári munka alatt egy kastélyszállóban felszolgálóként dolgozott. Ekkor fejlődött igazán sokat angol tudása és ekkor határozta el, később, ha már végez, külföldön akar dolgozni.


Bővülő lehetőségek

A tényői 23 éves fiatal szeret főzni és az italfogyasztás kultúrája is érdekli, ezért elvégzett egy bármixer tanfolyamot is. Minden, ami a gasztronómiával, a vendéglátással összefügg, azt a hivatásának érzi, e téren szeretne minél több tapasztalatot, tudást szerezni. Szakácsként is dolgozott már és míg Győrben volt, egy belvárosi kávéház üzletvezetője lett.


Elégedett volt keresetével, mégis vágyott külföldre, emlékezett diákkorából arra, hogy az másféle lehetőségeket rejt, a tapasztalatszerzés szempontjából is. S most már tíz hónapnyi külföldi pincérkedés után mondhatja: tényleg nagyobb a nyugalom, sokkal több a barátságos, a segítőkész ember és nemcsak megfizetik, meg is becsülik az emberi munkát, a teljesítményt.


Négycsillagos Nyugalom

A felszolgáló úgy is kereshet magának külföldön munkát, hogy kiutazik az általa választott országba és éttermekben ajánlkozik, de ennél könnyebb megoldást jelent Szabó Márton szerint az, amit ő is követett. Egy fővárosi munkaközvetítőhöz fordult, amelyik azzal foglalkozik, hogy hajókra szervez munkaerőt. Náluk jelentkezett, aztán a külföldi szakemberek, a munkaadók képviselői jöttek, hogy felvételi meghallgatást tartsanak. Angolul kellett velük beszélgetnie, aztán egy hónap múlva már a négy csillagos folyami sétahajón volt, amely főként német és spanyol vendégeket szállít.


A Miss Serenity (Miss Nyugalom) Hollandiát, Németországot és Franciaországot is érinti útjai során, a Rajnán és a Moselen jár. A rajta utazó turistáknak szórakoztató programokat, városnézéseket szerveznek, de már önmagában a hajóról nyíló kilátás is remek programot jelent, hiszen gyönyörű szőlővidékeken, kastélyok mellett hajóznak el. Amszterdamot, Kölnt, Strasbourgot, Düsseldorfot, Frankfurtot a tényői fiatal is bejárhatta, és számára az volt meglepő, hogy a folyók mentén a kisvárosokban is milyen magas színvonalon kiépítették a kikötési lehetőségeket és a turisztikai infrastruktúrát.


Luxushajóra készül

– Sok a magyar a hajókon, mindenféle feladatot ellátnak, matrózok, kapitányok, krupiék, felszolgálók. Az én egyik kollégám is az óceánról jött a Ms. Serenityre, amin volt olyan időszak, amikor a teljes személyzet hetven százaléka magyar volt. Jellemzően a huszonöt-harminc éves korosztály választja ezt a munkát, de családosok is, akik így tudnak megélni, családjuknak pénzt juttatni, pedig általában legalább nyolc hónapra kell leszerződni. Az alatt jobbára egyszer tud hazajönni az ember – mondta Szabó Márton, aki tíz hónapra hosszabbította a sétahajón töltött idejét.


Csaknem kétszázezer forintot keresett egy hónapban, amire még rájött a borravaló és nem kellett étkezésre, szállásra költenie. Emellett van lehetőség arra, hogy előre lépjenek jobban fizető állásokba azok, akikkel elégedettek. Márton most egy ötcsillagos luxushajóra készül, ami Amszterdam és Budapest között jár, azon már főpincér lesz, irányító szereppel, beosztottakkal és már a barátaival megy egy helyre.


Kell a nyelv- és a szaktudás

– Egy ilyen hajón először az is nehéz, hogy az idegen közeget megszokja az ember és a munka időnként megerőltető, van amikor napi tizenhat órát is dolgozunk. Viszont jó hangulatban. A külföldiekre nem jellemző az a fajta furakodás, hogy más kárán akarnának előre jutni. Sokféle nemzetiségű barátot szereztem, bolgárt, csehet, németet, szlovákot is, megismertem kultúrájukat, ételeiket – mondta el a megyénkbeli fiatal és hozzátette: az itthon elsajátított szaktudása kint megállta a helyét.


Szerinte a Magyarországon megszerzett felszolgálói szaktudással megbecsülik külföldön a pincért. De azt senkinek nem ajánlja, hogy hajóra felszolgálónak szerződjön vendéglátóipari végzettség nélkül, mert szerinte nem boldogulna és egyébként kérik is szakvégzettséget igazoló oklevelet. A nyelvtudást is ellenőrzik, bár azt a gyakorlatban és anélkül szintén nem boldogulhat a jelentkező. Viszont aki mindezekkel rendelkezik és szeretné nyelvtudását fejleszteni, szeretne világot látni, pénzt keresni, félretenni és nagy az akaratereje, annak Márton a folyami sétahajókat ajánlja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rosszban a jó – válságban az előny

A külföldi olvasóinknak címzett új körkérdés témája megint a válság hatásaival, de ezúttal pozitív… Tovább olvasom