Kisalföld logö

2017. 07. 21. péntek - Dániel, Daniella 22°C | 31°C Még több cikk.

Visszatért a növekedési szakaszba Szlovénia is

Több mint egy évig tartó recessziót követően az idei második negyedévben növekedésnek indult a szlovén gazdaság is.
Az exportkereslet és a beruházások erős felfutása 2,2 százalékos éves szintű növekedéshez segítette, az első negyedévi 1,1 százalékos GDP-csökkenését követően.

A statisztikai hivatal adatai szerint a második negyedévben az export 11,4 százalékkal nőtt az egy évvel korábbival összevetve. A beruházások 6,4 százalékkal bővültek, miután az előző negyedben 8,5 százalékkal estek vissza. Tavaly egész évben Szlovénia exportja 15,6 százalékkal csökkent.

Augusztusban az infláció 2,4 százalékos volt, elemzők a következő hónapokban gyorsulást várnak. Bár a kormány év végi inflációs várakozása továbbra is 1,3 százalék, az augusztusban megemelt gáz-, áram- és dohánytermék áfa - amelyekkel az államháztartás egyensúlyát akarják javítani - jelentősen gyorsítják a fogyasztói áremelkedést.

Elemzők úgy vélik, hogy az eddigi adatok szerint Szlovénia az idei egész évben is növekedésre számíthat a tavalyi 8,1 százalékos visszaesés után. Szlovénia komolyan megsínylette a globális gazdasági válságot, miután gazdasága erősen függ az exporttól. Részben az adóbevételek csökkenése miatt a GDP-arányos államháztartási hiány a tavalyi 5,5 százalékról idén várhatóan 6,1 százalékra nő. A kormány azzal számol, hogy a deficitet jövőre sikerül 5,2 százalékra mérsékelni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megkezdődött a mentőakció a mélyben rekedt chilei bányászokért

Megkezdődött az egész ország által várt mentőakció Chilében a mélyben rekedt bányászok felszínre… Tovább olvasom