Kisalföld logö

2018. 08. 18. szombat - Ilona 18°C | 29°C Még több cikk.

Újraindították a forgalmat a Csalagútban

Anglia-Franciaország - A tűz eloltása után szombaton hajnalban áthaladt az első teherszállító vonat és nyomában egy shuttle-járat is a Csalagúton.

A személyszállító Eurostar vonatok és a shuttle-járatok - az Eurotunnel igazgatója szerint - szombaton egyelőre még csak csökkentett üzemmódban járnak majd. Így - a tervek szerint - a tűzben sértetlen maradt déli alagúton óránként négy szerelvényt indítanak mindkét irányba.

A BBC információi szerint az Eurotunnel az újraindítást megelőzően pénteken két próbajáratot küldött a déli alagúton át a franciaországi Calais-tól, az angliai Folkestone-ig. Az első próbajáratokat pedig továbbiak követik majd az ellenkező irányba is. Az Eurotunnel vezérigazgatója, Jacques Gounon francia tévécsatornáknak nyilatkozva azt mondta, hogy az alagútrendszer átvizsgálását befejezték.

A Csalagútat azután zárták le, hogy az alagútban csütörtökön tűz ütött ki a calais-i kijárattól 12 kilométerre, az egyik shuttle-járaton egy teherszállító szerelvényen. A lángokat mintegy 16 órával később, péntek reggel oltották el. A tűz keletkezésekor a tehervonatról 32 embert kellett biztonságba menekíteni, közülük 14-en kisebb sérüléseket, könnyebb füstmérgezést szenvedtek. A tűz okát továbbra is vizsgálják.

A gyorsvonatot üzemeltető francia SNFC vasúttársaság szerint a lángok a szerelvényen egy olyan teherautó közelében csaptak fel, amelyik állítólag felborulhatott a vonaton a kémiai szállítmányával, a gyógyszeriparban használt mérgező fenollal. Az alagút lezárása miatt több tízezer utas rekedt a Csalagút mindkét oldalán. A francia SNCF vasúttársaság szerint pénteken ötven járat haladt volna át az alagúton, mintegy harmincezer utassal.

Korábban

Teljesen sikerült eloltani a calais-i kijárattól 12 kilométerre, a brit oldalról Franciaország felé tartó egyik úgynevezett shuttle-járaton kitört tüzet. Nagyjából száz brit és francia tűzoltó van még mindig a kigyulladt vonatnál, akik egymást váltó csoportokban küzdöttek az 1000 Celsius fokon égő lángok ellen. Jelenleg az alagút hűtésével vannak elfoglalva.

A tűzet valószínűleg a shuttle-járaton lévő egyik teherautó túlmelegedett féke okozta, amely miatt kigyulladt a jármű kereke, majd a lángok gyorsan átterjedtek két másik teherautóra is. A vonatról 32 embert kellett kimenekíteni, akik közül hatan sérültek meg. Az alagút lezárása miatt több tízezer utas rekedt a Csalagút mindkét oldalán. A francia SNCF vasúttársaság pénteken közölte, hogy a Párizs és London között közlekedő Eurostar vonatok pénteken nem indulnak el. A vasúttársaság közlése szerint ötven járat haladt volna át pénteken az alagúton, harmincezer utassal.


Tűz a Csalagútban.
Tűz a Csalagútban.

Az 50 és fél kilométer hosszú Csalagutat 1994 májusában nyitották meg: a mostani már a harmadik nagyobb tűz az átjáróban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Öt év börtön a pápával tréfáló humoristának

Vatikán - Börtönbe zárhatnak egy, a pápával tréfálkozó olasz humoristát, írja a londoni Times.… Tovább olvasom