Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 13°C | 20°C Még több cikk.

Több millió eurót találtak Haider titkos liechtensteini számláin

Jörg Haider, az autóbalesetben két éve meghalt szélsőjobboldali osztrák politikus több liechtensteini bankszámláján mintegy ötmillió eurót találtak.
A nyomozók a pénz eredete és célja után is vizsgálódnak - adta hírül az osztrák Profil hetilap legfrissebb számában. A volt karintiai tartományi elöljáró, a Szövetség Ausztria Jövőjéért (BZÖ) párt elnöke 12 "postaláda" céget tartott fenn és azok bankszámláin találtak rá a pénzre. A titkos számlákon tartott egész összeg eredetileg 45 millió eurót tett ki, de kétes spekulációk, befektetések után ötmillióra olvadt.

Egyelőre nem csak a pénz eredete tisztázatlan, hanem az sem világos, hogy mi volt Haider célja a milliókkal. Az osztrák, svájci, német és liechtensteini nyomozók kiderítették, hogy a pénzhez hozzáférése van Haider három volt párttársának is. Egyikük, Gerald Mikscha, Haider korábbi titkára ma a Genfi-tó partján él. A Profil megszólaltatja Haider egyik volt - neve elhallgatását kérő - munkatársát, aki arról számolt be, hogy Kadhafi líbiai diktátor alkalmanként illegálisan, 150-200 ezer dollárral támogatta a párt választási kampányait. Bár - jegyzi meg a lap - ebből még messze nem jönnek össze a milliók. Ezzel összefüggésben azonban megemlíti azt is, hogy Haider jó barátságban volt Kadhafi legidősebb fiával, Szaif al-Iszlámmal, aki a 90-es években Bécsben folytatott tanulmányokat, és elképzelhető, hogy tőle is származhatott támogatás, amelyre Haider bizalmasainak időnként homályosan utalt.

A Profil felfed egy másik, Horvátországba vezető szálat is. A klagenfurti ügyészség horvátországi ingatlanügyek után nyomoz. Az időközben börtönbüntetését töltő volt horvát védelmi miniszterhelyettes, Vladimir Zagorec egy osztrák cég, a Hypo Group néhány vezetőjével olcsón vásárolt fel ingatlanokat, amelyeket jelentős felárral eladtak magának a Hypónak. A Profil szerint Haider feltehetően ebből is profitálhatott.

Időközben az osztrák pártok vezetői a Haider-ügy teljes feltárását követelik. Haider egykori pártja, az Osztrák Szabadságpárt(FPÖ) karintiai vezetője is megszólalt. Uwe Scheuch szerint pártjának nem jutott egy fillér sem, és szerinte Haider magánvagyonáról lehet szó.

A szocialisták felszólították az igazságügyi apparátust az ügy teljes kivizsgálására. Az osztrák Zöldek pedig üdvözlik, hogy az évek óta tartó gyanúsítgatások után végre az igazságügy is munkába lendült és követelik 15 évre visszamenőleg a pártfinanszírozások áttekintését.

Olvasóink írták

 • 10. Ing.Böck 2010. augusztus 04. 15:36
  „Érdekes! a "KISALFÖLD" többet tud mint a Lichtensteini Sweizi és osztrák ügyészség összesen:
  mert nem igaz, hogy milliókat találtak ! csupán egy volt munkatárs feljegyzései adnak alapot a gyanura,
  de ha a "KISALFÖKLD" jobban tudja, vagy csak rosaszul értik a cikket ? Ja deutsche Sprache ist schwere Sprache !!! Igaze "KISALFÖLD" ???”
 • 9. SC 2010. augusztus 04. 09:28
  „Kérdezheted,de engem akkor sem érdekel.”
 • 8. meir 2010. augusztus 04. 01:09
  „7-es!
  nem a francot nem!!
  egyfolytaban a mi penzugyi ugyeinkrol pofal mindenki!!
  milyen jogon??-en is kerdezhetnem nem!??”
 • 7. SC 2010. augusztus 02. 21:26
  „3. hozzászólás meir
  Miért akarsz te más zsebében turkálni?Mi közöd van hozzá?
  A tiédben sem turkál senki...
  <moderálva>”
 • 6. k29680 2010. augusztus 02. 20:41
  „4. hozzászólás Nahááát 2010.08.02. 16:04
  Üdv.Én tudom kiről írtam...És te tudod ki volt?Vagy csak azt amit az újságok írtak róla?”
 • 5. k29680 2010. augusztus 02. 20:40
  „3. hozzászólás meir 2010.08.02. 15:22

  Negy ev mulva a Vona vagyonat is erdemes lesz megnezni!!!

  Üdv.Ha jól értelmezem az írásodat akkor Vona Gábornak még két éve van az életből?
  Ha párhuzamot vonunk akkor haider két éve halt meg...Azt mondtad négy év múlva kell megbolygatni a Vona pénzügyeit...akkor 2012-ben akarjátok megölni???
  Vagy hogyan értsem amit írtál.....Bocs ha félreértettem....”
 • 4. Nahááát 2010. augusztus 02. 16:04
  „k29680! Te miről beszélsz? Tudod egyátalán kiről és miről van szó? Okostojás!

  Azért az gondolom mindenki (na jó, sokak) előtt világos, hogy a jobbikkal kapcsolatban ugyan ez várható...”
 • 3. meir 2010. augusztus 02. 15:22
  „Negy ev mulva a Vona vagyonat is erdemes lesz megnezni!!!”
 • 2. Vasműs 2010. augusztus 02. 12:44
  „<b>b</b>”
 • 1. k29680 2010. augusztus 02. 09:34
  „Na akcióba léptek a cionisták....öld meg vedd el a becsületét...ha már a magánéletét bemocskolták akkor jöhet a becsülete....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kivégeztek egy embert gyilkoló grizzlyt

Örökre elaltattak az Egyesült Államokban egy nőstény grizzlymedvét, miután a DNS-vizsgálatok kétséget kizáróan megállapították, hogy az anyamedve és három bocsa marcangolt halálra egy embert szerdán. Tovább olvasom