Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 13°C Még több cikk.

Timosenko visszatérése megbonthatja az ellenzéki egységet

Az ukrán tüntetők nem bizonyos ellenzéki személyiségek, például Julija Timosenko volt kormányfő kedvéért fagyoskodtak három hónapon keresztül Kijev utcáin, hanem a rendszer alapjainak megváltoztatásáért, a jogállamiságért, a korrupció felszámolásáért és az Európai Unióhoz (EU) fűződő szorosabb kapcsolatok kialakításáért harcoltak - olvasható a vezető amerikai külpolitikai folyóirat, a Foreign Affairs elemzésében.
Az ukrán parlament szombaton elmozdította tisztségéből Viktor Janukovics elnököt, sokan abban reménykednek, hogy ez talán véget vet a hónapok óta tartó tüntetéseknek. A döntéshez vezető események meglehetősen féktelenek voltak: a tüntetők és a kormányerők közötti fegyveres összecsapásokban több mint százan vesztették életüket az előző héten, az EU pénteken segített tető alá hozni egy megállapodást, amely véget vetett a szemben álló felek közötti harcoknak, szombaton pedig kiengedték a börtönből a 2011 óta raboskodó Timosenkót, aki azonnal a Majdanra, a kijevi Függetlenség terére utazott.

A politikus visszatérése felboríthatja a tüntetések három fő alakja közötti kényes egyensúlyt, valamint aggodalmat kelt a demonstrálók körében, akik közül sokan attól tartanak, hogy a mozgalomnak csak Janukovics bukását, nem pedig egy új korszak kezdetét sikerült elérnie.
Az elnök megbuktatása után az ellenzéknek hozzá kell fognia az új kormány felállításához. A törvényhozás Olekszandr Turcsinovot, Timosenko "jobbkezét" nevezte ki Ukrajna ideiglenes államfőjévé, aki keddig adott haladékot a frakcióknak az új kormány megalakítására. A pozíciókért valószínűleg számos politikus fog versenybe szállni.

Timosenko máris késznek mutatkozik a jövőbeni szerepvállalásra, bár szabadulása után jelezte, hogy nem kíván újból kormányfő lenni. Az első jelentések arról szóltak, hogy a volt kormányfő ezúttal az államfői posztért szeretne indulni, hétfőn azonban ügyvédje közölte: "nem felelnek meg a valóságnak azok a hírek, amelyek szerint Timosenko bejelentette volna indulási szándékát a választásokon".

Ha mégis elindul, az felboríthatja a tüntetéseket irányítani próbáló három ellenzéki vezető közötti kényes egyensúlyt. Már korábban is vita volt Vitalij Klicsko, az Ütés (UDAR) párt vezetője, Arszenyij Jacenyuk, a Haza párt frakcióvezetője, valamint Oleh Tyahnibok, a Szabadság (Szvoboda) párt elnöke között, hogy melyikük induljon az eredetileg 2015-re kiírt elnökválasztáson, azonban Janukovics távozása és Timosenko megjelenése felbomlaszthatja az eddigiekben legalább papíron meglévő egységet.

A volt kormányfő visszatérése különösképpen az őt a párt élén helyettesítő Jacenyuk számára lehet aggasztó, aki elemzők szerint nem számít túl karizmatikus politikusnak. Timosenko szabadon engedése Klicskónak is problémát jelenthet, aki a felmérések szerint eddig a legnépszerűbb elnökjelölt volt a három ellenzéki figura közül. A politikusasszonnyal ellentétben ő teljesen új szereplő a politikában, 2012-ben választották először képviselőnek. Tapasztalatlansága azonban gyengeségnek is tűnhet a választók szemében, péntek este például nehezen sikerült elmagyaráznia a tiltakozóknak, hogy miért írta alá a megegyezést az elnökkel.

Az sem világos egyelőre, hogy Timosenko visszatérése hogyan befolyásolja Tyahnibok esélyeit, a nacionalista politikus annak ellenére lett az ellenzék egyik vezetője, hogy az általa képviselt politika soha nem illett teljesen a Majdan szellemiségéhez.

Mindent összevetve a tiltakozók meglehetősen vegyesen reagáltak a volt kormányfő szabadon bocsátására. Az Euromajdan résztvevőinek többsége szerint a volt kormányfő kiengedése egy dolog, a politikába való visszatérése viszont már más kérdés. Az ország lakóinak egy része úgy véli, hogy a politikus már esélyt kapott, amikor a 2005-ös narancsos forradalom után, 2007 és 2010 között ő volt Ukrajna miniszterelnöke, azonban nem élt vele és keveset tett az ország megreformálásért vagy az unióhoz való közeledésért.

Bár a demonstrálóknak sikerült leváltaniuk Janukovicsot, sokan úgy érzik, hogy Timosenko is meghaladni kívánt korszakhoz tartozik. Ukrajnában sokan nem akarnak többé olyan, hozzá hasonló populista vezetőket, akik arra esküsznek fel, hogy majd gondoskodnak a népről, helyettük olyan elnököt szeretnének, aki elszámoltatható, tiszteli a törvény uralmát, valamint küzd a korrupció ellen.

Az előző heti összecsapások halottait gyászoló tüntetők a jelenlegi helyzetben minden korábbinál inkább rossz néven fogják venni a karrierista politikusok próbálkozásait, akik megpróbálnak előnyt kovácsolni a helyzetből. Pontosan ezért vannak még mindig, az elnök megbuktatása után is az utcán a tüntetők, Klicsko arra szólította fel a őket, hogy egészen addig maradjanak, amíg a reformok el nem kezdődnek. Ez pedig hosszú hónapokba is telhet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megérkezett Kijevbe a magyar segélyszállítmány

A magyar Ökumenikus Segélyszervezet kétmillió forint értékben vásárolt meg helyben alapvető… Tovább olvasom