Kisalföld logö

2018. 07. 22. vasárnap - Magdolna 19°C | 27°C Még több cikk.

Sztrájk a románai Dacia-Renault gyárban

Két órás figyelmeztető sztrájkot tartott pénteken a romániai Dacia-Renault gépkocsi gyár négyezer alkalmazottja, a béremelést és húsvéti illetve karácsonyi juttatásokat követelő alkalmazottak ez idő alatt teljesen leállították a munkát.
A gyár alkalmazottjai a közös munkaszerződés kapcsán nem jutottak egyezségre a vezetőséggel. A munkaadók ugyanis nem értettek egyet a dolgozók által előterjesztett követeléslista 14 pontjával. A szakszervezet egyebek között a tíz százalékos béremelést illetve húsvéti és karácsonyi juttatásokat kértek.

A béremelés összegekben 550 lejt (38 ezer forint) jelent. Követelik azt is, hogy a meghatározott időre kötött munkaszerződések száma ne haladja meg az összes munkaszerződés 15 százalékát. Szeretnének 15 százalékos kedvezményt is a Dacia-Renault által gyártott gépkocsik vásárlásához. A szakszervezet azzal fenyegetőzik, hogy amennyiben a gépkocsi gyár vezetősége nem hajlandó teljesíteni kéréseiket, készen állnak határozatlan időre felfüggeszteni a munkát.

A román Dacia gépkocsi gyárat 1999-ben vásárolta meg a Renault, azóta 600 millió eurót fordított a gyár fejlesztésére. Legismertebb modellből, a 2004-ben megjelent Loganből 2005-ben 69 ezret értékesítettek, e szám 2007-re elérte a 120 ezret - áll a gyártó honlapján. A cég tervei szerint 2010-ben már évi 500 ezer gépkocsi jönne le a gyártósorokról.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

'Clynton úgy bánt a feketékkel, mint Monica Lewinskyval'

"Isten átkozza meg Amerikát"- mondta Barack Obama volt lelkipásztora a szószékről. Az amerikai ABC… Tovább olvasom