Kisalföld logö

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 20°C Még több cikk.

Szlovénia is csatlakozott a Déli Áramlathoz

Szlovénia hivatalosan is csatlakozott a Déli Áramlat gázvezetékhez - az erről szóló megállapodást szombaton írta alá Borut Pahor szlovén és Vlagyimir Putyin orosz kormányfő a Novo Ogarjovo-i orosz miniszterelnöki rezidencián.
A megállapodás aláírása után Vlagyimir Putyin rámutatott arra, hogy a Szlovéniával aláírt egyezmény volt az utolsó azok sorában, amelyeket Oroszország aláírt az európai partnerországokkal a beruházás megvalósításáról. "A Dél Áramlat nagy összeurópai beruházássá válik" - hangoztatta Putyin, és megköszönte Szlovéniának, illetve a többi dél- és közép-európai országnak a projekt megvalósítása érdekében végzett munkát. Korábban hasonló megállapodást írt alá Oroszország Bulgáriával, Szerbiával, Magyarországgal és Görögországgal is.

Az utolsó, Szlovéniával megkötött megállapodás révén a Déli Áramlat eléri Olaszországot, amely a gázvezetéken szállított energiahordozó legfőbb piaca lesz. A Déli Áramlaton orosz földgáz jut majd el - Ukrajnát megkerülve - a Fekete-tengeren át Bulgáriába, Szerbiába, Magyarországra, Görögországba, Ausztriába és Olaszországba.

A moszkvai megállapodás értelmében a gázvezeték szlovén területen is fut majd. A Déli Áramlat a tervek szerint 2015-ben már üzemelni fog, évi 63 milliárd köbméter földgáz továbbítására lesz alkalmas. A vezetéket a Gazprom orosz gázipari cég és az olasz Eni olajvállalat építi. A beruházást költségét 19-24 milliárd euróra teszik. Szlovénia korábban jelezte, támogatja a Nabucco gázvezeték tervét is, amely Oroszország megkerülésével Közép-Ázsiából és a Kaszpi-tenger térségéből szállítana földgázt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Engedné nem fehérek felvételét a brit szélsőjobb pártja

Engedélyezné "nem fehérek" felvételét is a brit szélsőjobb legnagyobb pártja, a Brit Nemzeti Párt… Tovább olvasom