Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Szlovénia elismeri Koszovót

Belgrád hazarendelte konzultációkra ljubljanai nagykövetét és tiltakozott Ljubljanánál miután Szlovénia szerda este - a jugoszláv utódállamok közül elsőként - elismerte Koszovó függetlenségét. Szerbia minden esetben ezekhez a diplomáciai lépésekhez folyamodik a Koszovót elismerő államokkal szemben.
A szlovén parlament a kormány javaslatára szavazta meg szerdán késő este a Koszovó elismeréséről szóló határozatot. A 67 képviselőből 57 igennel szavazott, s csak a nacionalista pártok képviselői voksoltak elutasítóan. Az ülésen részt vevő Dimitrij Rupel külügyminiszter - aki a csaknem ötórás heves vita során válaszolni kényszerült a bírálatokra - kiemelte, hogy a döntés nem irányul Szerbia ellen.

Szerbia számára a koszovói kérdés szempontjából Szlovénia kétszeresen is fontos ország, ezért a döntése érzékenyen érinti. Szlovénia jelenleg az EU soros elnöke, s egyben a legfejlettebb jugoszláv utódállam, amely a régi szövetségi ország felbomlását követően a legtöbbre vitte. Egy államban volt évtizedeken át Koszovóval, s a kérdés jó ismerőjének számít. Janez Jansa szlovén kormányfő közben megismételte követelését, hogy Szerbia formálisan is kérjen bocsánatot a belgrádi szlovén nagykövetség elleni támadás miatt. Ljubljana a kár megtérítését is elvárja.

A szlovén gazdasági élet szereplői nem tartanak attól, hogy Koszovó elismerése ártana az egyébként igen fejlett gazdasági kapcsolatoknak. Koszovóban közben fokozatosan enyhül a feszültség. Jaap de Hoop Scheffer NATO-főtitkár a szerb médiumok beszámolói szerint elégedett a biztonsági helyzettel, s bátorítónak nevezte, hogy a függetlenség kihirdetése után nem voltak etnikai erőszakcselekmények.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Detonáció New York központjában

Az amerikai nemzetbiztonsági hatóságok csütörtökön közölték, hogy nem fenyegeti közvetlen veszély az… Tovább olvasom