Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Szlovákia újra bejegyeztette magának a Tokaj védjegyet

Szlovákia újra bejegyeztette magának a Tokaj védjegyet - közölték csütörtökön Pozsonyban.

"A Szlovák Nemzeti Párt (SNS) Ján Slaby államtitkár révén minden szükséges lépést megtett annak érdekében, hogy a márkavédjegyek elektronikus jegyzékében (CHOP) Szlovákiából a Tokaji Szőlészeti Térség (Tokajská vinohradnícka oblast) is szerepeljen" - közölte Peter Palus, az SNS szóvivője a SITA hírügynökséggel csütörtökön.

Az ügy Szlovákiában az után került újra az érdeklődés középpontjába, hogy Magyarország Tokajra változtatta a Tokaji bor elnevezést, azt 2009 júliusában bejegyeztette, és az Európai Bizottság mindezt jóváhagyta.

A szlovák fél azt állítja: Budapest önkényesen járt el, mert a felek megegyeztek abban, hogy minden változást előre megvitatnak és egyeztetnek. A magyarok az Európai Bizottságnál is kérvényezték a változást, az EB ezt elfogadta, és 2009. december 1-jén közzétette. Szlovákia már 2009 márciusában kérte, hogy a Tokaj megnevezést szlovák részről vegye fel a bizottság a jegyzékbe, de Pozsony kérése akkor elutasításra talált.

A szlovák földművelési minisztérium a magyar védjegy jóváhagyását kifogásolta az EU földművelési és vidékfejlesztési biztosánál, levelet küldött Mariann Fischer Boel EU-biztosnak, segítségét kérve Pozsony számára.

Ján Slaby államtitkár azután Brüsszelben tárgyalt az EU földművelési és vidékfejlesztési bizottságával. "Elegendő elvi és tárgyi bizonyítékot hoztunk fel, így aztán kemény és hosszan tartó tárgyalások után sikerült pozitív eredményt elérnünk" – ismertette a tárgyalások eredményét Palus. A változásra az idén februárban került sor. "Elégtétel számunkra, hogy a változást ugyanazzal az időponttal ismerték el, mint a magyarokét – tehát 2009. augusztus 1-jével" - jegyezte meg.

Olvasóink írták

 • 3. meir 2010. március 05. 14:53
  „1-es, Csiga-Biga!!
  nagy kunszt!! a Franciak mar evek ota jegyzik!!! sot lehet is venni naluk olyan bort aminek TOKAJI a neve is, pedig 100%-osan Francia keszitesu!!”
 • 2. elihu 2010. március 05. 12:52
  „Végre egy dolog, amiben a magyarok jobban jöttek ki. Csak reménykedem hogy ezt most nem ..... el. :)”
 • 1. csiga_biga 2010. március 05. 09:09
  „Nesze neked jószomszédi viszony... Ismét egy provokáció, amire a mostani kormány nem fog válaszolni...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Románia jövőre schengei ország lenne

Románia kész csatlakozni jövő év márciusában a schengeni övezethez - jelentette ki csütörtökön… Tovább olvasom