Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 4°C Még több cikk.

Sokan meghaltak a tüntetés oszlatásakor

Huszonkilencen meghaltak a jemeni fővárosban, Szanaában szombaton egy tüntetés oszlatásakor, illetve az államfőt támogató és a távozást követelő erők közötti harcokban.
Huszonkilencen meghaltak a jemeni fővárosban, Szanaában szombaton egy tüntetés oszlatásakor, illetve az államfőt támogató és a távozást követelő erők közötti harcokban.

A kormányhoz hű biztonsági erők éles lövedékekkel, könnyfakasztó gránátokkal és vízágyúkkal támadtak az Ali Abdalláh Száleh elnök távozását követelő tömegre. Tizenkét ember meghalt - közölték egészségügyi források és szemtanúk. Egy belügyi tisztviselő ugyanakkor arról számolt be, hogy a biztonsági erők két tagja életét vesztette, 16 másik pedig megsebesült.

A tiltakozók a Változások teréről, az év elején kezdődött megmozdulások központjáról indultak az államfő hívei által ellenőrzött negyed felé. Az általuk vitt táblák egyikén az szerepelt, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa erővel kényszerítse ki Száleh távozását.

A menetet akkor támadták meg, amikor az a külügyminisztériumhoz ért. Mintegy százan megsebesültek, többeket motorkerékpárokon szállítottak a Változások terén felállított tábori kórházba. A tömeg ezt követően feloszlott és az államfő hívei, felfegyverzett civilek a menet több résztvevőjét őrizetbe vették - állította a tüntetők ifjúsági szervezetének egyik tagja.

A jemeni belügyminisztérium egy másik képviselője, akit a Saba állami hírügynökség idézett, azt állította, hogy egy lakónegyed elleni támadásban öt civil, közte három gyerek meghalt. Szerinte a tekintélyes törzsi vezető, Szadek-al Ahmar hívei, az ellenzékhez átállt Ali Mohszen al-Ahmar és az általa irányított első páncélos hadosztály állhatnak a támadás mögött. Az állítást nem lehetett más forrásból megerősíteni.

A főváros északi részén, az al-Haszaba negyedben ugyanakkor Szadek-al Ahmar erőinek tíz katonája meghalt az államfőhöz hű törzsi erők támadásában - közölte egy törzsi forrás.

Ali Abdalláh Száleh államfő szeptember 23-án tért haza Szaúd-Arábiából, ahol a palotáját ért júniusi fegyveres támadásban szerzett súlyos sebesüléseit gyógykezelték. A lázadás februári kitörése óta Száleh három ízben is elutasította olyan hatalomátadási egyezmény aláírását, amely a Perzsa-öböl menti arab államok közvetítésével jött létre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tibet szabadságáért! - felgyújtotta magát a szerzetes

Tibet szabadságáért gyújtotta fel magát Kínában egy volt buddhista szerzetes, idén ez már a… Tovább olvasom