Kisalföld logö

2018. 01. 24. szerda - Timót -1°C | 6°C Még több cikk.

Sokallják a német egyetemistákat Ausztriában

A német diákok elárasztják Ausztria felsőoktatási intézményeit, ezért utóbbiak anyagi ellentételezést követelnek a német féltől, amire az őszi szemeszter megkezdése szolgáltat ürügyet.
Az alpesi országban tavaly eltörölték a tandíjat, miáltal az ottani egyetemek, főiskolák még vonzóbbá váltak az északi szomszédból érkező fiatalok szemében. Osztrák rektorok, egyes pártok és a diákönkormányzatok keddi lapjelentések szerint azt akarják, hogy emiatt a német fél járuljon hozzá az osztrák egyetemek finanszírozásához.
Németországban csaknem minden tartományban fizetni kell a felsőoktatásban való részvételért, a tandíj átlagosan 500 euró (135 ezer Ft) szemeszterenként.

2000-ben az Ausztriában tanuló német diákok aránya még mindössze 2,6 százalék volt. Az idei tavaszi szemeszterben viszont már elérte a 7,3 százalékot. Abszolút számokban ez 18 ezer beiratkozott német egyetemistát jelentett. A 2009.évi őszi szemeszterre az intézmények még több német diákkal számolnak.

Az ORF rádió riportja szerint a német határhoz közel fekvő Salzburg egyetemén az újságíró szakra beiratkozott elsőéves hallgatók fele német; pszichológia szakon arányuk eléri a háromnegyedet.

"Megtehetjük-e az osztrák adófizetőkkel azt, hogy Közép-Európa nagy része számára ingyen bocsássa rendelkezésre az egyetemi infrastruktúrát, csak azért, mert nálunk ingyenes a felsőoktatás?" - tette föl a kérdést Karlheinz Töchterle, az innsbrucki egyetem rektora. Ebben az intézményben jelenleg 3000 német diák folytatja tanulmányait. Töchterle szerint anyagi ellentételezés és tandíj nélkül ezt az egyetemek, főiskolák már nem bírják elviselni. Hasonló nézetet vallanak az ellenzék pártjai, nevezetesen a BZÖ és a Zöldek is.

Johannes Hahn tudományügyi miniszter (ÖVP) viszont nem akar pénzt a német féltől. Szerinte az osztrák felsőoktatási mérleg kiegyensúlyozott, elvégre sok osztrák fiatal végzi tanulmányait külföldi egyetemeken. A miniszter úgy véli, a problémát a felvehető diákok számának korlátozásával kellene megoldani azokon a szakokon, amelyekre Németországban is "numerus clausus" van érvényben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fél aggyal él egy nő

A szakemberek 10 éve fedezték fel, hogy a nő agyának teljes bal fele hiányzik. Tovább olvasom