Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Sobotka: egyoldalú lépésekkel nem lehet megoldani a menekültügy problémáját

Lehetetlen egyoldalú lépésekkel megoldani a menekültek problémáját - jelentette ki a cseh miniszterelnök kedd este Prágában a magyar kormány azon döntésére reagálva, hogy felfüggeszti a menekültek visszafogadását más uniós országokból.
Bohuslav Sobotka úgy vélte, hogy a magyar lépés az Európai Bizottság által javasolt menekültkvóta körül kialakult helyzetre adott válasz.

Ugyanakkor Sobotka szerint a magyar döntésnek nem lesz közvetlen hatása Csehországra, mert a két államnak nincs közös határa. "A hatás a Cseh Köztársaságra inkább közvetett lesz. Mindennek ellenére ez negatív jelzés, hogy Európa nem képes megoldani a jelenlegi menekültügyi válságot" - nyilatkozott a cseh miniszterelnök.

"A játékszabályokat mindenkinek be kell tartania, különben káosz keletkezik" - jelentette ki Lubomír Zaorálek cseh külügyminiszter. Hozzátette: érti a magyar döntés indokait. A miniszter felhívta a figyelmet arra, hogy a Balkánon keresztül a menekültek tízezrei igyekeznek bejutni Európába, de ezekkel a javasolt menekültkvóták nem foglalkoznak.

Cyril Svoboda volt cseh külügyminiszter az iDnes hírportálnak nyilatkozva veszélyes lépésnek minősítette a magyar döntést, amely szerinte az európai összetartozás ellen irányul. A kereszténydemokrata politikus szerint a hiba ott történt, hogy a menekültügyi probléma nem volt időben összeurópai szinten kezelve.

"El kell hogy mondjam, hogy nem értek egyet vele. Vagy összeurópai szinten fogjuk kezelni a migráció problémáját, vagy részekben, és akkor a migránsok elsöpörnek minket" - vélekedett Svoboda.

Arra válaszolva, hogy mit lehetne most tenni, Svoboda kifejtette: az Európai Unió korrigálhatja a migrációt, de teljesen megállítani nem tudja. Vezethet például úgynevezett hibrid háborút a határoknál, Líbia partjainál, de ugyanakkor pozitív lépéseket is kell tennie.

"A falállítás és a menekültügyi egyezmény elutasítása azonban belpolitikai megnyilvánulások. Ez dominóeffektushoz vezethet, és fenyegeti az európai összetartozást. Magyarország ezt megkoronázta" - szögezte le a volt cseh külügyminiszter az iDnes hírportálnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tűz miatt leállt a vasúti közlekedés a Csalagútban

A Eurotunnel társaság szerint a síneken gumik égnek. Tovább olvasom