Kisalföld logö

2016. 10. 27. csütörtök - Szabina 5°C | 12°C

Rekonstruálták az AirAsia tragédiáját

A gép fekete dobozainak adataiból világos kép rajzolódik ki arról, hogy mi történt katasztrófa utolsó pillanataiban.
Az indonéz polgári repülés hatóságai szerint a december végén a Jávai-tengerbe zuhant AirAsia-gép fekete dobozainak adataiból világos kép rajzolódik ki arról, hogy mi történt katasztrófa utolsó pillanataiban. A katasztrófa okát ugyanakkor még mindig nem sikerült megfejteni.

Közvetlenül a szerencsétlenség előtt a gépet a francia másodpilóta, Remi Plesel vezette, de átvette tőle az irányítást a gép kapitánya, az 53 éves Iriyanto, amikor a repülő emelkedni, majd hirtelen zuhanni kezdett. A hangfelvételnek egészen a végéig hallható a gép vészes sebességvesztést jelző riasztója.

A pilóták beszélgetését, valamint a repülési adatokat rögzítő berendezésekből az is kiderült, hogy a baleset előtt a gép tartósan a megfelelő magassági sávban utazó sebességgel haladt. A repülő jó műszaki állapotban volt, amikor felszállt, személyzetének megvoltak a repüléshez szükséges hatósági, egészségügyi engedélyei. A gép kapitánya korábban harci pilóta is volt, több mint húszezer órás repülési gyakorlattal rendelkezett, a másodpilóta hatezer órányival.

Indonézia az általános repülési szabályoknak megfelelően, benyújtotta a balesetről készített előzetes jelentését a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezethez. A végső jelentés elkészítése legkevesebb 6-7 hónapig tart majd.

Az AirAsia 8501-es számú járata tavaly december 28-án zuhant a Jávai-tengerbe 162 emberrel a fedélzetén. Eddig 90 holttestet emeltek ki a tengerből.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Végéhez közeledhet az ebolajárvány

Tavaly június óta nem regisztráltak olyan kevés új ebolafertőzöttet, mint a múlt héten. A WHO… Tovább olvasom