Kisalföld logö

2018. 07. 19. csütörtök - Emília 18°C | 28°C Még több cikk.

Pakisztán elnökét pénzmosási per fenyegeti Svájcban

A pakisztáni hatóságok arra kérték Svájcot, hogy újítsa fel a Aszif Ali Zardari pakisztáni elnök elleni pert, amelyet korábban az iszlámábádi kormány kérésére ejtettek. Svájcban nem tudnak a kérvényről.

Zardarit és néhai feleségét, Benazir Bhuttót 2003-ban távollétükben egy genfi bíróságon 13 millió dollár összegre rúgó pénzmosásért nem jogerősen féléves szabadságvesztésre és pénzbüntetésre ítélték. 2008-ban a pakisztáni kormány kérésére ejtették a vádat egy széles körű amnesztia keretében, amely része volt a Bhutto visszatéréséről kötött megállapodásnak.
Tavaly decemberben azonban a pakisztáni legfelsőbb bíróság megsemmisítette az amnesztiát, és az ország korrupcióellenes hivatala ennek alapján kérte a svájci hatóságokat az ügy felújítására. Svájc államügyésze, Daniel Zapelli szerdán cáfolta, hogy ilyen kérvényt kaptak volna, s szerinte Zardarit államfőként egyébként is védi mentelmi joga a nemzetközi jog értelmében.
Zapelli szerint az ügyben "a mentelmi jog a kulcskérdés". "Nem emelhetünk vádat ellene, hacsak Pakisztán nem függeszti fel mentelmi jogát" - fűzte hozzá, majd feltette a kérdést: "s ha már nem élvezne mentelmet, akkor miért nem állítják Pakisztánban bíróság elé?"
A pakisztáni legfelsőbb bíróság azzal fenyegette meg kedden a korrupcióellenes hivatal vezetőjét, hogy bebörtönözteti, hacsak nem indítanak új eljárást Zardari és más politikusok, párt- és állami funkcionáriusok ellen, akikre szintén vonatkozott a korábbi amnesztia. Kedden már őrizetbe is vették a rendőrség egyik vezetőjét, aki közel áll Zardarihoz.
Bár Zardari hívei is az elnök mentelmi jogára hivatkoznak, mások viszont arra hívják fel a figyelmet, hogy 2008-ban nem is indulhatott volna a választásokon a korábbi korrupciós vádak miatt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rekordot állított fel a hadronütköztető

Újabb rekordot állítottak fel kedden a világ legnagyobb részecskegyorsítójában, az Európai Nukleáris… Tovább olvasom