Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

Oroszország elzárta a gázcsapokat

Az orosz fél addig nem szállít gázt Ukrajnának, ameddig az nem fizeti ki a csaknem kétmilliárd dolláros gázadósságát.
Oroszország leállította a gázexportot Ukrajnának - jelentette be hétfő délelőtt az ukrán energiaügyi miniszter Kijevben.

Jurij Prodan azt mondta, hogy Oroszország a nullára csökkentette a gázszállítást Ukrajnának, miközben az Európának szánt orosz tranzitgáz mennyiségében nincs változás, az napi 185 millió köbméter.

A miniszter azt mondta, hogy felkészültek az orosz gázszállítás leállására, a kormány garantálja a hazai és az európai fogyasztók biztonságos ellátását.

Andrij Kobolev, a Naftohaz ukrán gázipari cég vezérigazgatója azt mondta, hogy az ukrán földalatti gáztározókban 14 milliárd köbméter földgáz van, ami decemberig elég a kereslet kielégítésére.

Eközben Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök Oroszországot tette felelőssé a gáztárgyalások összeomlásáért, és szerinte Moszkva abban bízik, hogy problémákat okozhat Kijevnek a téli időszakra. A miniszterelnök azt mondta, hogy egyáltalán nem gázügyről van szó. Szerinte Oroszország egyszerűen tönkre akarja tenni Ukrajnát.

A kormányfő felszólította egyben az illetékes ukrán kormányzati hivatalt, hogy gazdaságilag megalapozott tranzitdíjat állapítson meg az Európába irányuló orosz földgáz esetében.

A Naftohaz vezérigazgatójának elmondása szerint Ukrajna azzal a kéréssel fordult az Európai Bizottsághoz, hogy engedélyezzen Kijevnek a jelenleginél is több fordított gázszállítást. Ilyen formában jelenleg napi mintegy 16 millió köbméter földgázhoz jut Ukrajna, részben Magyarországon keresztül.

A Gazprom ellenőrzi az ukrajnai tranzitotA Gazprom ezentúl ellenőrzi az orosz földgáz Ukrajna területén való átszállítását - jelentette be Alekszej Miller, az orosz állami gázcég vezérigazgatója hétfőn, miután leállították a földgáz exportot Ukrajnának.

A Gazprom vezetője a moszkvai tájékoztatón nem zárta ki, hogy újabb keresetet nyújtanak be a Naftohaz ellen az ügyben illetékes stockholmi döntőbíróságnál. A számításuk szerint majdnem 4,5 milliárd dolláros adósság miatt már beperelték az ukrán állami energetikai céget.

Alekszej Miller a tájékoztató során előbb azt hangsúlyozta, hogy a szállítási korlátozást Ukrajnával szemben a kifizetetlen gázadósság miatt vezették be, majd közölte, hogy nincs semmiféle korlátozás és a szomszédos ország annyi földgázt kap, amennyit előre ki fog fizetni.

Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszter azt mondta, hogy visszatérhetnek a tárgyalóasztalhoz, amint Ukrajna kifizeti az eddig felgyülemlett 4,5 milliárd dolláros gázadósságát.

Korábban


A megbeszélések után Szergej Kuprijanov, a Gazprom orosz gázvállalat képviselője közölte, hogy az orosz fél várja a felhalmozódott 1,951 milliárd dolláros gázadósság kifizetését június 16-án, hétfőn moszkvai idő szerint 10 óráig (magyar idő szerint reggel nyolc óráig), és amennyiben addig nem érkezik meg a pénz, az ukrajnai gázszállítások tekintetében áttér az előre fizetés rendszerére. Ez egyben azt jelenti, hogy leállnak az Ukrajnába irányuló gázszállítások.

Ukrajna jogi útra terelte a gázárvitátUkrajna jogi úton próbál érvényt szerezni igazának az Oroszországgal folytatott gázárvitában.

A Naftogaz ukrán gázipari cég hétfőn a stockholmi döntőbírósághoz fordult azzal a kéréssel, hogy a bíróság állapítsa meg: Oroszországnak tisztességes, piaci áron kell számláznia a leszállított földgázt.

Az ukrán cég el akarja érni továbbá annak a megállapítását, hogy a Naftogaz 2010 óta a szükségesnél többet fizetett az orosz Gazpromnak. Az ukrán cég 6 milliárd dollárt követel vissza az orosz cégtől.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hatodik napja sztrájkolnak a vasutasok Franciaországban

A belföldi vonatoknak a fele, a párizsi agglomerációban a városi gyorsvasutaknak átlagosan a harmada… Tovább olvasom