Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Oroszország egyedül kíván csatlakozni a Világkereskedelmi Szervezethez

Oroszország egyedül kíván csatlakozni a Világkereskedelmi Szervezethez (WTO), a csatlakozási folyamatot azonban össze kívánja hangolni Fehéroroszországgal és Kazahsztánnal, amelyekkel 2010-ben vámunióra lép.

Vlagyimir Csizov a megbeszéléseket követően újságírók előtt elmondta: "A WTO-csatlakozási tárgyalások gyors előrehaladását és mielőbbi lezárását kívánjuk."

Oroszország EU-hoz delegált nagykövete azzal összefüggésben tette egyértelművé országa álláspontját, hogy Vlagyimir Putyin miniszterelnök egy júniusi nyilatkozatában felvetette a közös, orosz-kazah-fehérorosz csatlakozás lehetőségét. Csoportos belépésre a 153 tagot számláló WTO történetében még nem volt példa. Oroszország a legnagyobb WTO-n kívüli gazdaság, csatlakozási tárgyalásai 16 éve húzódnak, és politikai vagy gazdasági fejlemények már többször megakasztották a folyamatot.

"A vámunióról szóló megállapodást sokan úgy értelmezték, hogy Oroszország már nem érdeklődik a WTO-tagság iránt, ez azonban koránt sincs így" - mondta a nagykövet. "A vámunió tagjai külön-külön csatlakoznak majd a WTO-hoz, de egy összehangolt folyamat részeként, közös álláspontot képviselve" - mondta Vlagyimir Csizov.

A Kazahsztánnal és Fehéroroszországgal kötött megállapodás 2010. január 1-jén lép életbe. Az egymás közti kereskedelmi korlátok lebontását és közös külső vámok bevezetését előíró vámuniós szerződés révén 165 millió fogyasztóból álló piac jön létre. +++

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megérkezett Csehországba az első vakcinaszállítmány

Megérkezett Csehországba a H1N1-es új influenzavírus elleni oltóanyag első szállítmánya - jelentette… Tovább olvasom