Kisalföld logö

2017. 06. 27. kedd - László 19°C | 30°C Még több cikk.

Őrizetbe vették a WikiLeaks alapítóját

A brit rendőrség kedden egy svéd nemzetközi elfogatóparancs alapján őrizetbe vette Julian Assange-ot, a WikiLeaks kiszivárogtató portál alapítóját.

Az elfogatóparancsot svéd ügyészek adták ki a 39 éves ausztrál férfi ellen, akit Svédországban nemi erőszakkal gyanúsítanak, amit Assange cáfol.

A brit rendőrség tájékoztatása szerint a férfi feladta magát, s egy londoni rendőrőrsön vették őrizetbe helyi idő szerint délelőtt fél tízkor. Addigi tartózkodási helyét nem közölték.

Assange-ot a svéd hatóságok egy rendbeli kényszerítéssel, két rendbeli szexuális zaklatással és egy rendbeli nemi erőszakkal gyanúsítják - tudatta közleményében a brit rendőrség.

A férfi a nap folyamán áll bíróság elé, amikor is valószínűleg meghatározzák kiadatásának időpontját. Ennek az őrizetbe vételtől számított 21 napon belül meg kell történnie.

Assange idén Svédországban töltött egy kis időt, ahol két svéd nő - a WikiLeaks önkéntesei - vádolták meg nemi erőszakkal és szexuális zaklatással. A svéd ügyészség ez alapján indított vizsgálatot, majd azt beszüntette, végül pedig újraindította nyomozást a két svéd nő állításainak kivizsgálása érdekében. A férfi terhére rótt vádak, amennyiben bizonyítást nyernek, maximum négy éves börtönnel sújthatók.

A férfi svéd ügyvédje azt mondta, hogy ügyfele harcol a kiadatás ellen. Meg van győződve ugyanis arról, hogy a külföldi hatalmak befolyásolják Svédországot a kérdésben.

Az Assange által alapított WikiLeaks azzal haragította magára az amerikai kormányt és más államokat, hogy az általa megszerzett több mint 250 ezer amerikai diplomáciai táviratot folyamatosan nyilvánosságra hozza.

A kiszivárogtató portálnál Assange őrizetbe vételének hírére közölték, hogy a korábbi normális ügymenetben folytatják működésüket. Kristinn Hrafsson szóvivő kijelentette: a honlap működik. A korábban meghatározott menetrend szerint folytatják tevékenységüket. Bármilyen, Assange-al kapcsolatos fejlemény sem változtat a diplomáciai okmányok nyilvánosságra hozatalában, sem a nap folyamán, sem az elkövetkező napokban. A honlap működését Londonból és máshonnan érkezett emberek csoportja biztosítja majd - tette hozzá a WikiLeaks szóvivője.

Olvasóink írták

 • 16. stewe7109 2010. december 12. 13:00
  „Ó!
  Mész te még lejjebb is, bár az ember elgondolkodik rajta, hogy lehet-e?
  15-re.”
 • 15. meir 2010. december 10. 05:29
  „14-es!!
  ugyesen elszoltad,magad!!
  igy mar vilagos milyen korokben kell keresni az okmanyok kiszivarogtatoit!!”
 • 14. stewe7109 2010. december 08. 09:00
  „Én úgy gondolom, mára már sokkal több a hamisan wikileaks-esnek kiadott "irat" a közmédiában, mint a valódi.
  Ez a ködös sötét sztori pedig szintén hamar a süllyesztőbe fog kerülni, hogy a kis biorobotkák nyugodtan tudjanak (f)"élni".<moderálva>”
 • 13. meir 2010. december 07. 23:27
  „..
  Nem az a Hazaarulo aki felteszi a Net-re!!
  Az viszont igen aki az iratokat kiadta neki!!”
 • 12. rick_ 2010. december 07. 22:59
  „..

  Az igazság valahol félúton lehet.
  Mert ugye attól még, hogy valami titkos, nem szabadna, hogy törvénytelen legyen.
  Ha meg valaki törvénytelenségről szerez tudomást, netalántán bűncselekményre utaló nyomokat fedez fel, akkor ha hallgat, bűnpártolást követ el.”
 • 11. pancser 2010. december 07. 22:35
  „.. Igenis elárulta a hazáját az a d.....ó megérdemli a büntetését. érdekes módon az urak olyan egyének védelmére kelnek akik titkokat szivárogtattak ki. Ezt mindig mindenkor büntették, a többi egyéb maszlag. "poormannak" titkos iratoknak a közlése bűncselekmény, még Jobbiklandban is sz volna ha lenne ilyen!”
 • 10. rick_ 2010. december 07. 22:32
  „Mondjuk az öszödi beszéd nyilvánosságra hozóját se nagyon ultraliberálisozta le senki...”
 • 9. poorman 2010. december 07. 22:21
  „.. pancser-kém!

  Ha a hazád kormánya törvénytelenséget követ el és azt valaki nyilvánosságra hozza az szerinted hazaárulás???
  Defektes a demokrácia-felfogásod te narancshuszár!”
 • 8. pancser 2010. december 07. 21:53
  „Ha Hazád titkos levelezését nyilvánosságra hoznák mondjuk mit szólnál hozzá? Nem hazaáruló az ilyen? Szerinted nem az? Ráadásul megszegte az amerikai törvényeket és még a fene tudja mit csinált. Az ilyen ember szélsőség és nem rángathatja a világot tetszése szerint.”
 • 7. pancser 2010. december 07. 21:35
  „Szeretném ha kiadnák Amerikának, ott majd tesznek róla, hogy nem legyen egyetlen agyalágyult követője. Ez a demokrácia, amikor a nemzet érdekei ellen dolgozót, sőt a világ biztonságát fenyegető ultraliberálisoknak egy másik világot keresnek, azért hogy a demokrácia fennmaradjon. Ez az ember nem érdemel kíméletet!”
 • 6. rick_ 2010. december 07. 16:01
  „2.

  Na, az egyszerű WIKIPEDIA idézetedet is kimoderálták... :)
  Most akkor erre mit mondjunk?”
 • 5. háté 2010. december 07. 14:48
  „Beindult a cionista megtorlás!
  --marha jó élete lesz, a hallgatásért.”
 • 4. Epoxigyanta 2010. december 07. 13:38
  „Nesze neked demokrácia...”
 • 3. meir 2010. december 07. 13:02
  „Hat ja!! valamivel csak megkellett vadolni,mert az Internet oldal miatt egyszeruen,............nehez lenne eliteltetni!!”
 • 2. HarconaMarcos 2010. december 07. 12:35
  „Remélem azt is bevallja majd, hogy a telihold fényénél üzekedett a Sátánnal! :-/
  A módszerek megvannak, és akkor még a CIA legkorszerűbb -ártatlanokon is jól bevált- eszközei is jöhetnek.

  A ´klasszikus´ tortúra receptje, ´jókeresztény´ módra (Wiki):
  1. A bíró megfenyegeti az elítéltet
  A bíró szóbeli fenyegetéssel próbálja rávenni a gyanúsítottat, hogy vallja be bűneit. Az áldozat legtöbbször már itt bevallott mindent, hiszen a következő fokok ismertek voltak, így inkább önmagára vállalta a vétket akkor is, ha ártatlan volt, elkerülve ezzel a következő pokoli próbákat.

  2. A hóhér megfenyegeti az elítéltet
  A gyanúsítottnak a hóhér precízen felvázolja a következő fokoknál alkalmazott eljárások alkalmazását, az azokkal járó fájdalmakat és egyéb következményeket. Ha volt más, már magasabb fokon bűnhödő elítélt, akkor a hóhér gyakorlati bemutatót is tartott, esetenként aktív részvételre kötelezve az elítéltet.

  .....<moderálva...>”
 • 1. ggg 2010. december 07. 11:48
  „működik a világbirodalom...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyiptom szerint Izrael küldte a gyilkos cápát

Egyiptom nem tud napirendre térni az elmúlt napokban a Vörös-tengeren történt cápatámadás-sorozat felett. Tovább olvasom