Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 14°C | 24°C Még több cikk.

Öngyilkos merényletet követtek el egy szaúd-arábiai mecset ellen

Öngyilkos merénylő robbantotta fel magát pénteken Szaúd-Arábia keleti részén, egy síita mecsetnél. A támadás halálos áldozatainak számáról eltérő információk keringenek, egyes szemtanúk legalább négy, mások 30 halottról és számos sebesültről beszéltek.
A robbantás a Keleti tartományban, al-Katif kormányzóság al-Kudei nevű településén történt az Ali imám mecset bejáratánál a pénteki ima idején. Az épületben legalább 150-en tartózkodtak. A térségben főleg a síita vallási kisebbség tagjai élnek.

"Éppen az imák első részénél tartottunk, amikor robbanást hallottunk" - mondta el telefonon a Reuters brit hírügynökségnek Kamál Dzsáfar Hasszán, aki szerint legalább 30-an halhattak meg a merényletben.

A közösségi médián megjelent képeken látni lehet, hogy a támadás helyszínéről hordágyakon szállítják el a vérrel borított áldozatokat.

A szaúdi belügyminisztérium azt közölte, hogy még vizsgálják a történteket, és csak később adnak részletes tájékoztatást. A tárca így nem közölt információt a halottak számáról sem.

A hírügynökségek a merénylettel kapcsolatban megjegyezték, hogy a többségében szunniták lakta Szaúd-Arábia arab szövetségeseivel együtt március 26. óta hadműveletet folytat a szomszédos Jemenben a síita húszi lázadók ellen.

Szaúd-Arábiában 2011 márciusában Katif volt a központja a síiták tüntetéseinek, amelyeket hátrányos megkülönböztetésük és állítólagos elnyomásuk miatti tiltakozásul szerveztek az uralkodó ellen. A sivatagi királyságban 2,7 millióra tehető a síiták száma, akik így a lakosság 12 százalékát teszik ki. A vallási kisebbség tagjai elsősorban a kőolajban gazdag Keleti tartományban élnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A csehek szerint nem műszaki hiba okozta a magyar vadászgép balesetét

Ha műszaki hiba lépett volna fel, akkor az összes Gripen a Földön marad, és a hadgyakorlat nem folytatódott volna - mondta a cseh légierő parancsnoka.
Tovább olvasom