Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Obama: az egyiptomi kormány tartózkodjon az erő alkalmazásától

Az Egyesült Államok kiáll az egyiptomiak jogai mellett és felszólítja a kairói kormányt, hogy tartózkodjon az erő alkalmazásától - jelentette ki helyi idő szerint péntek este Washingtonban Barack Obama amerikai elnök.

"Az új arab nemzedéknek joga van ahhoz, hogy hallathassa hangját" - jelentette ki Obama. Az amerikai elnök Hoszni Mubarak Kairóban elmondott televíziós beszéde után felhívta és felszólította az egyiptomi államfőt, hogy tartsa magát az ígéretéhez, miszerint azon fog munkálkodni, hogy népe nagyobb demokráciában és a jobb gazdasági lehetőségek között éljen. Az amerikai elnök sürgette az egyiptomi vezetőt, hogy "tegyen konkrét lépéseket az emberi jogoknak az arab országon belüli kiterjesztése érdekében, s hogy tartózkodjon a tüntetők elleni erőszaktól, akik Kairóban és máshol elárasztották az utcákat". Obama egyúttal felszólította a demonstrálókat, hogy békés formában fejezzék ki elégedetlenségüket.

"Bizonyos, hogy nehéz napok következnek, de az Egyesült Államok továbbra is kiáll a egyiptomi nép jogai mellett és együttműködik annak kormányával egy olyan jövő iránti törekvésben, amely igazságosabb, szabadabb és reménytelibb lesz" - hangsúlyozta az amerikai elnök. Barack Obama idézte saját, a kairói egyetemen 2009 nyarán elmondott beszédét, amelyben rámutatott, hogy a hatalmat konszenzussal, nem pedig kényszerrel kell fenntartani.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kivégzés Iránban

Iránban kábítószer-csempészet vádjával kivégeztek egy holland állampolgársággal rendelkező iráni… Tovább olvasom