Kisalföld logö

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 5°C Még több cikk.

Nem téma a Habsburgok visszatérése a hatalomba

Megszépítve és némi nosztalgiával gondolnak az osztrákok a monarchiára, de politikailag nincs jelentősége a témának Ausztriában - vélekedtek a Habsburg Ottó temetése kapcsán megkérdezett osztrák politológusok.

Míg ebben mindegyikük egyetértett, a temetést övező nagyszabású gyászszertartásokat és félig állami jellegét nem mindenki tartotta indokoltnak, illetve érthetőnek. Utóbbiak közé tartozik Emmerich Tálos, aki az osztrák rádiónak nyilatkozva arra mutatott rá, hogy Habsburg Ottó nem játszott politikai szerepet Ausztriában, Bajorországban élt, német európai parlamenti képviselőként tevékenykedett, Ausztriában pedig sokáig vitatott személyiség volt.

Magyarázatot jelenthet viszont - mondta - , hogy a monarchia emlékét valószínűleg még mindig bizonyos ragyogás övezi, néhányakban létezik egyfajta vágyakozás a "régi szép idők" után. A monarchia nyilvánvalóan hozzátartozik az Ausztriáról alkotott turisztikai képhez is. Tálos úgy vélekedett, Habsburg Ottó halálával és a gyászszertartásokkal lezárult az osztrák történelem egy korszaka. Hasonlóképp Karl Vocelka, a Bécsi Egyetem Történettudományi Intézetének vezetője is azt mondta az ORF-nek egty másik interjúban, nem találja indokoltnak a temetés kvázi állami jellegét. Hasonló külsőségek között temették el 1989-ben Zita királynét (osztrák császárnét).

A Habsburg-szakértő Vocelka úgy látja, hogy míg Zita esetében mindez magyarázható volt azzal, hogy ő a férje, IV. Károly oldalán egykor trónon volt, Habsburg Ottónál már nem. Úgy vélekedett, általában véve hiányzik a császárság időszakával szembeni kritikai szemlélet. Anton Pelinka politológus ezzel szemben érthetőnek tartja a temetés félig állami jellegét. Szükség van a szimbolikus politizálásra és a "politikai szórakoztatásra" - mondta az ORF-nek.

A monarchia visszaállítása ma már nem téma Ausztriában - tette hozzá a budapesti Közép-európai Egyetemen is oktató professzor. Némi nosztalgia él Ausztriában is, tanulmányok azt mutatják, hogy sokkal inkább él egyfajta Habsburg-mítosz az egykori monarchia más részeiben, mint Ausztriában.

Rámutatott, hogy ma már alig hallható kritika a Habsburg-családdal szemben, még a szociáldemokrata párt soraiból sem. Politikailag nincs jelentősége ma a monarchiának Ausztriában - mondta Peter Hajek politológus a hétvégén az APA osztrák hírügynökség kérdésére. A temetéssel kapcsolatos nagy közérdeklődés Hajek szerint is visszavezethető arra, hogy az osztrákok emlékezetében "megszépítve" él a monarchia képe.

A nemesség stabilitást sugároz, ami éppen a mostanihoz hasonló nyugtalan időkben érint meg sokakat - tette hozzá. A szimbólumok, mint a koronák és egyenruhák "pompát és csillogást" sugallnak. Az emberek érdeklődését mindig is vonzották a nemesi családok életének kiemelkedő állomásai, mint a születések, esküvők, halálok - mondta Hajek. Hajek is úgy látja, hogy a Habsburg-családdal szemben kritikus véleményekre alig van példa.

Szerinte ennek az egyik oka az, hogy ezt a gyász idején nem tartják illendőnek, de az is, hogy sem a monarchia visszaállításának témája, sem a Habsburgok visszatérése a hatalomba nem játszik szerepet a politikában. Erre utal, hogy a Habsburg-törvény közelmúltbeli módosítása - amellyel megszüntették a Habsburgok kizárását az államfői tisztség viseléséből - a közvéleményt nem érdekelte. Az államformára irányuló közvélemény-kutatások szintén azt mutatják, hogy a demokrácia és a köztársasági eszme meggyökerezett Ausztriában - mondta. Hajek meglátása szerint ma az államfő egyfajta "császárt helyettesítő" szerepet tölt be Ausztriában: az elnök hivatala a Hofburgban van, tisztségét méltósággal látja el és nem foglal állást folyton a politikai csatározásokban.

Olvasóink írták

 • 1. rommel 2011. július 18. 23:02
  „A MONARCHIA TIZSZER KÜLÖNB VOLT A MAI KÖZTÁRSASÁGOKNÁL !
  DEMOKRÁCIA ?
  KINEK A DEMOKRÁCIÁJA ?
  A NAGY TŐKÉJÉ !
  A BANKOKÉ ?
  A MULTIKÉ ?
  EGY BIZTOS , NEM MIENKÉ ! MANIPULÁLT EMBEREK , A MATRIX VALÓSÁGBAN ! EZ KINEK JÓ ???”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Óriás hamufelhőt lövell egy vulkán - 33 ezren vannak veszélyben

Óriás hamufelhőt lövellt vasárnap Indonéziában a Lokon vulkán - közölték a helyi hatóságok. Tovább olvasom