Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Megfagyasztják a talajt a fukusimai atomerőmű területén

A fagyasztás célja, hogy megakadályozzák a sugárszennyezett talajvíz elszivárgását a tengerbe. A baleset óta most a legmagasabb a radioaktív anyagok mennyisége a talajvizekben.
Megfagyasztják a talajt Japánban, a földrengésben és cunamiban megrongálódott Fukusima-1 atomerőmű területén, hogy megakadályozzák a sugárszennyezett talajvíz elszivárgását a tengerbe. A munkálatok kezdetéről szerdán számolt be az üzemeltető Tepco vállalat.

A 2011 márciusában történt baleset óta most a legmagasabb a radioaktív anyagok mennyisége a talajvizekben. A január 18-án megállapított értékek szerint egyes helyeken a sugárzás mértéke meghaladja a literenkénti 2,7 millió becquerelt. A vízben erős a béta-sugárzás, amiből arra lehet következtetni, hogy stroncium-90-es sugárzó izotóp van benne - derült ki a Tepco tájékoztatásából.

A legtöbb sugárszennyezett víz a második és harmadik reaktorblokknál szivárgott el, így a munkálatok is ott kezdődtek. Előbb függőleges vájatokat alakítanak ki, a keletkezett mintegy 30 méter mély lyukakba pedig csöveket helyeznek el. Ezekbe később különleges hűtőfolyadék kerül. A kialakított rendszer segítségével mesterségesen"örök fagyot" hoznak létre a talajban. Ennek az a célja, hogy elszigeteljék a reaktorblokkokat az atomerőműnek attól a részétől, ahol a szivárgások tapasztalhatók.

A hűtőcsövek lerakását március végére befejezik. A szakértők feltételezése szerint július végére sikerül kialakítani a megfagyasztott talajréteget. Ezt követően kell kiszivattyúzni azt a mintegy tizenegyezer tonna sugárszennyezett vizet, amely a reaktorblokkokon kívül lévő vízelvezető-rendszerben található. A reaktorblokkoktól úgy kívánják ezt a vizet elszigetelni, hogy mesterséges jégdugókat képeznek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kilencszáz méteres zuhanást élt túl az ejtőernyős lány

A 16 éves lánynak nem megfelelően nylít ki az ejtőernyője, ezért zuhant le a magasból. A sebész azt… Tovább olvasom