Kisalföld logö

2017. 10. 20. péntek - Vendel 8°C | 20°C Még több cikk.

Lemond, vagy lemondatják a pakisztáni államfőt

Pakisztán - A pakisztáni elnöknek vasárnapig le kell mondania posztjáról, vagy a kormánykoalíció megindítja ellene az alkotmányos felelősségre vonási eljárást. Pervez Musarraf elnök támogatói azonban közölték, hogy az államfő nem mond le posztjáról, és harcolni fog az ellen felhozott vádak ellen.
"Musarraf kifut az időből" - mondta még szombaton a pakisztáni külügyminiszter, közölve, hogy a hétvége után elindítják az államfő ellen az alkotmányos felelősségre vonási eljárást, ha nem távozik önként az államfői székből. A februárban hatalomra jutott kormánykoalíció már véglegesítette az államfő ellen felhozott vádakat, és kész azt a parlament elé terjeszteni.

Pervez Musarraf támogatói közben megerősítették, hogy az államfő nem mond le, és kész harcolni az ellen felhozott vádak ellen. A pakisztáni újságok értesülései szerint Musarraf elnök arra is készül, hogy a legfelsőbb bíróság előtt támadja meg a felelősségre vonási eljárást. Pakisztán 61 éves történelmében ez lenne az első eset, hogy ilyen eljárás után váltják le az államfőt. Az 1999-ben katonai puccsal az elnöki székbe került Musharraf népszerűsége 2007-ben jelentősen csökkent, miután elbocsátotta a Legfelsőbb Bíróság vezető bíráját, majd októberben szükségállapotot vezetett be, hogy megakadályozza az újraválasztása elleni kezdeményezéseket. Az alkotmányos felelősségre vonási eljárás megindításához az alsóházi képviselők egyharmadának írásban benyújtott kezdeményezésére van szükség.

Az elnököt akkor tudják leváltani, ha az alsóházi képviselők, és a szenátus tagjainak háromnegyede amellett szavaz. Közben hírek jelentek meg arról, hogy a háttérben zajló tárgyalásokon próbálnak megegyezni az államfő távozásának körülményeiről. A jelentések szerint Musarraf azt szeretné elérni, hogy ne indítsanak ellene büntetőeljárást, és ne kelljen elhagynia az országot. Navaz Sarif egykori kormányfő, a kormánykoalícióban lévő Pakisztáni Muszlim Liga-N (PML-N) vezetője azonban jelezte, hogy ellenez minden olyan megállapodást, amely szabad távozást engedne az államfőnek. Sarif szerint Musarraf ellen hazaárulás vádjával kéne eljárást indítani, amiért akár halálbüntetésre is ítélhetnék. A kormánykoalíció nagyobbik pártja, a Pakisztáni Néppárt azonban jelezte: a bosszúállásnál fontosabbnak tartják az ország stabilitását, amelyre rossz hatással van az elnök ellen indított eljárás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orosz-Grúz: kivonulnak az oroszok

Oroszország, Grúzia - Az orosz csapatok megkezdték a kivonulást Grúziából - közölte a frontvonalon… Tovább olvasom