Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 3°C Még több cikk.

Leminősítésre jelölte Görögországot és Portugáliát az SÚP

Leminősítésre jelölte két euróövezeti tagállam, Görögország és Portugália szuverén adósosztályzatait hétfőn a Standard Ú Poorís, amely elsősorban a görög besorolás várható közeli visszaminősítésére tett erős utalást.
A világ legnagyobb hitelminősítője hétfőn Londonban közölte: Portugália "A plusz/A-1" hosszú és rövid futamú osztályzatainak kilátását stabilról negatívra rontja, Görögország "A mínusz" szintű besorolását ugyanakkor negatív kihatású figyelőlistára vette.

A figyelőlista a nemzetközi hitelminősítői gyakorlatban a kilátás-módosításnál jóval erőteljesebb jelzés arra, hogy az érintett adósbesorolás már rövid távon változhat. A jelenlegi görög besorolás az SÚP listáján ráadásul az elsőrendű "A" sáv alsó széle, és ha innen tovább romlik, Görögország lesz az első euróövezeti tagállam, amely átkerül a már csak közepes befektetői ajánlásúnak tekintett "BBB" kategóriába.

A Görögországgal kapcsolatos intézkedéshez fűzött hétfői elemzésében a Standard Ú Poorís azt írta: véleménye szerint valószínűtlen, hogy az új kormány által vázolt konszolidációs tervvel tartósan csökkenteni lehetne az államháztartási hiányt és az államadósságot. Az SÚP becslése szerint további intézkedések elmaradása esetén jövőre a hazai össztermék 125 százalékára emelkedik a görög államadósság-ráta - ez a legmagasabb adósságráta lenne az euróövezetben -, és középtávon várhatóan ezen a szinten marad, vagy még magasabbra is nőhet.

A hitelminősítő felidézte, hogy amikor az új görög kormány októberben hivatalba lépett, több mint hat százalékpontos módosítással 12,7 százalékra emelte a 2009-re szóló GDP-arányos államháztartási deficit-előrejelzést. Egy másik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Moodyís Investors Service nemrég szintén leminősítést valószínűsítő felülvizsgálatot jelentett be a görög adósbesorolásra, azzal az indokkal, hogy az idén várhatóan 12,5 százalék fölé duzzadó GDP-arányos görög államháztartási deficit "súlyos kérdéseket" vet fel Görögország közfinanszírozási helyzetének fenntarthatóságával kapcsolatban.

A portugál adósbesorolás kilátásának rontását a Standard Ú Poorís az intézkedéshez fűzött hétfői londoni elemzésében azzal indokolta, hogy a nagyon magas államháztartási deficit várhatóan a GDP-érték 90 százaléka fölé hajtja 2011-re az államadósság-rátát. Az SÚP becslése szerint a portugál államháztartási hiány az idén a hazai össztermék 8 százalékára duzzad a tavalyi 2,7 százalékról, és jövőre is ezen a szinten marad.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lehullt az első hó - megbénult a forgalom

Moszkvában hétfőn leesett az első hó, és a késő délutáni órákra a belvárosban és a sugárutakon… Tovább olvasom