Kisalföld logö

2018. 04. 21. szombat - Konrád 11°C | 25°C Még több cikk.

Koszovói békefenntartás

Koszovó - A 90 százalékban albánok lakta 2 milliós Koszovó korábban Szerbia egyik tartománya volt. A szerbek és az albánok között a 90-es években kirobbant etnikai háborúnak a NATO 1999-ben a szerb hadsereg bombázásával vetett véget.
Koszovót nemzetközi ellenőrzés alá vonták. Miután Szerbia és az albánok nem tudtak megegyezni, Koszovó a nemzetközi közösség jóváhagyásával elszakadt Szerbiától, és önálló állammá vált, nemzetközileg ellenőrzött szuverenitással.Területét soknemzetiségű békefenntartási régióra osztották. A biztonságot 32 ország katonái garantálják.

Mint a Pec környéki olasz dandár sajtótiszt-helyettese, Nicolo Cordero főhadnagy elmondta, a békefenntartók napi 24 órán át járőröznek, a legtávolabbi kis hegyi falvakat is végiglátogatják, de ők látják el a tűzoltóság feladatát is, továbbá iskolákat, kórházakat építtetnek külföldi vállalatokkal. Ma már nem az etnikai villongások okozzák a gondot, hanem a mindennapi megélhetés. Koszovó lakosságának 60 százaléka munkanélküli, az emberek 37 százaléka napi 1 dollárból él.

Ennek ellenére nyaranta több luxus Audit és Mercedest látni Koszovó városaiban, mint Nyugat-Európában. A külföldön dolgozó albánok ugyanis nősülni járnak haza, és ebből a célból nyárra egész évi keresetükből luxusautót bérelnek. Augusztus az esküvők hónapja, amikor a városokban és falvakban meg sem lehet mozdulni az esküvői autókonvojoktól. A konfliktusok miatt elmenekült szerb kisebbség egy része is hazatért már, de sokakat nem az etnikumközi viszonyok tartanak vissza, hanem a munkanélküliség.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Uniós csúcs Brüsszelben

EU - Az Európai Unió országainak vezetői hétfőn ülnek össze Brüsszelben, hogy az orosz-grúz háború… Tovább olvasom