Kisalföld logö

2018. 11. 21. szerda - Olivér 4°C | 7°C Még több cikk.

Kizárt, hogy Kostunica újra kormányfő legyen

A Demokrata Párt és a Szerb Radikális Párt is kizárta, hogy Vojiszlav Kostunica szerb kormányfő a következő koalíciós kormányban is miniszterelnök lehessen. Borisz Tadics államfő, aki a Demokrata Párt elnöke - mint fogalmazott - elutasít minden együttműködést azzal, aki Szerbiát elszigeteltségbe vezeti, a radikálisok elnökhelyettese szerint pedig Kostunica pártjának támogatottsága nem fogja indokolni, hogy e posztra kerüljön.
Nikolics radikális vezető sajtóértekezleten ismerte el, hogy felkínálták ugyan a Kostunica vezette Szerbiai Demokrata Pártnak, hogy együtt alakítsanak kormányt a választások után, ám egyértelművé tette, hogy Kostunica nem számíthat a miniszterelnöki helyre. Erre a nyilatkozatra azért volt szükség, mert Velimir Ilics, az Új Szerbia elnöke, Kostunicáék szövetségese úgy nyilatkozott, hogy a következő, új összetételű koalíciós kabinet élén is Kostunica állhat majd.

Borisz Tadics, szerb elnök egy lapinterjúban jelentette ki, hogy kész együttműködni azzal, aki hajlandó korrigálni álláspontját és politikáját az európai integráció felgyorsítása érdekében, ám bezárja kapuit mindenki előtt, aki Szerbiát az elszigeteltségbe vezeti. Konkrétan említve Kostunicát kijelentette, hogy a Demokrata Párt által vezetett koalíciós kormányban Kostunica már nem lehetne elnök. E nyilatkozatok szerint tehát bármelyik tábor is kerekedik felül a május 11-i szerb parlamenti választásokon, Kostunicára, mint kormányfőjelöltre már nem számítanak. Tehát arra sem, hogy a Szerbiai Demokrata Párt (DSS) lesz a mérleg nyelve.

A radikálisokhoz átpártoló DSS-t Nikolicsék nem nagy lelkesedéssel fogadták, és világossá tették Kostunica számára, hogy nem tesznek annyi engedményt neki, mint Tadics demokratái tettek a közös kormányzás idején.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bush fogadja a Dalai Lámát, Kína tiltakozik

George Bush amerikai elnök kedden Washingtonban fogadja a Dalai Lámát, Tibet és a buddhista vallás… Tovább olvasom