Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

Ito Tecuo: drasztikusan javul a helyzet Japánban

Az atomenergia a jövő szempontjából is elengedhetetlen, nagyon fontos kérdés tehát minden ország számára, hogy miként lehet megerősíteni a nukleáris biztonságot - nyilatkozta Ito Tecuo, Japán magyarországi nagykövete a Duna Televízió Heti Hírmondó című műsorában vasárnap este.

A nagykövet szerint az, hogy magában Japánban milyen irányba mozdul el az atomenergiához való viszony, végső soron attól függ, hogy a fukusimai erőműben sikerül-e ellenőrzés alatt tartani a helyzetet.

Hozzátette: nagy problémát okozott eddig az infrastruktúra - például az utak - súlyos sérülése, megrongálódása, mivel ezek híján a segélyek rászorulókhoz való eljuttatása is akadozott. A helyzet azonban az infrastruktúra helyreállításával drasztikusan javul - hangzott a nyilatkozatban.

Teljesen megértem, hogy világszerte mindenki számára aggasztó kérdés a sugárzás mértéke, és nem csak az érintett térségben élők számára - nyilatkozta Japán magyarországi nagykövete a Heti Hírmondó stúdiójában.

A japán hatóságok egyébként minden nap és folyamatosan mérik a létrehozott mérőállomásokon a sugárzás szintjét - ezidáig nem tapasztaltunk kiugróan magas, veszélyes sugárzást, Tokióban például gyakorlatilag nem változott a sugárzás szintje - mondta a nagykövet.

Hozzátette: nem csak a japán kormány, hanem nemzetközi szervezetek - beleérvet a Nemzetközi Atomenergia Ügynökséget - is mérik a radioaktív sugárzás szintjét; így tehát biztosított a transzparencia, az áttekinthetőség.

Számos ország felülvizsgálja most atomenergia programját. Japán - ha túljutott már a krízisen - szintén újragondolja az atomenergiához való viszonyát? Különös tekintettel arra, hogy kiemelten földrengésveszélyes zónában fekszik - vetette fel a Heti Hírmondó.

Megértem, hogy a Japánban történt incidens elősegítette az európai országok körében is az arról folyó vitát, hogy tovább kellene-e fejleszteni az atomenergia-felhasználást, vagy esetleg fel kellene függeszteni az energiatermelésnek ezt a módját - mondta Ito Tecuo, aki szerint Japánban most a fukusimai erőművel kapcsolatos problémák megoldására koncentrálnak; ezért tehát még korai lenne a jövőről beszélni - azonban sok minden függ attól, hogy a balesetnek milyen következményei lesznek - tette hozzá.

"Ha sikerül ellenőrzés alatt tartani a helyzetet, és nem lesz súlyos sugárzásveszély, akkor, azt hiszem, az ezzel kacsplatos vita iránya is megváltozik. Az atomenerigai a jövő szempontjából is elengedhetetlen, nagyon fontos kérdés tehát minden ország számára, hogy miként lehet megerősíteni a nukleáris biztonságot" - szögezte leg Ito Tecuo.

Hol tartanak a mentéssel a sérült erőművön kívüli területeken? Milyen segítségre számítanak a többi országtól? - kérdezte a Heti Hírmondó.

Nagyon nagy nehézségeik vannak, hiszen egyfelől az atomerőmű-balesettel is foglalkozniuk kell, másfelől a földrengés és a szökőár áldozataival is - reagált Japán magyarországi nagykövete. Jelenleg több mint négyszázezer a hajléktalanná vált emberek száma, ők menedékállomásokon élnek.

Nekik segítséget nyújtani - ez a japán kormányzat legfontosabb feladata: Csakhogy minden létező infrastruktúra lerombolódott a földrengésben és a szökőár miatt, utak hiányában pedig nehéz eljuttatni a segélyszállítmányokat is a rászorulókhoz - hangzott az interjúban.

Az infrastruktúra helyreállítása azonban folyamatban van, és a segélyszállítmányok is lassan megérkeznek az emberekhez. A helyzet tehát drasztikusan javul - jelentette ki Ito Tecuo.

A kérdésre, hogy miképpen képesek a japánok ilyen fegyelemmel viselni a megpróbáltatásokat, a nagykövet úgy reagált: az 1995-ös kobei földrengés nagy tanulságokkal szolgált számukra, sokat tanultak az akkor történtekből.

"A japánok természetében benne van, hogy ilyen szélsőséges helyzetben összefogjanak egymással, segítsenek a másikon, és együtt leküzdjék a nehézségeket. Biztos vagyok benne, hogy a japánok most is képesek összefogni és cselekedni annak érdekében, hogy leküzdjék ezt a tragédiát" - nyilatkozta a Heti Hírmondó stúdiójában Ito Tecuo, Japán magyarországi nagykövete.


Olvasóink írták

 • 2. SC 2011. március 22. 10:54
  „1. pozdorja
  Teljesen igazad van!
  Illene az ilyenre odafigyelni...”
 • 1. pozdorja 2011. március 21. 14:32
  „Csak nekem furcsa ez a ´drasztikus´? Ezt általában negatív jelzőként használjuk szerintem.
  Mondjuk a ´Jelentősen javult a helyzet´ egy kicsivel jobban hangzik.
  Amúgy hajrá Japán! Sok kitartást!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Japán - Növekedni kezdett a nyomás az erőmű hármas reaktorában

Növekedni kezdett a nyomás a Fukusima 1. japán atomerőmű hármas reaktorblokkjában, s a japán… Tovább olvasom