Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

Inflációles Szlovákiában az euróbevezetés miatt

Elemzők szerint Szlovákia várhatóan megfelel az euró bevezetéséhez szükséges maastrichti kritériumoknak. Ha a tavalyi évet 2006-tal vetjük egybe, összességében átlagban 2,8 százalékkal nőttek a fogyasztói árak - derül ki a pozsonyi statisztikai hivatal pénteki jelentéséből. Ez azt jelenti, hogy mérséklődött a 2006. évi 4,5 százalékos infláció.
Szlovákiában az euró 2009. januárjától esedékes bevezetése szempontjából különösen fontos, hogy idén miként alakul az infláció. Az úgynevezett harmonizált inflációs adatokat csak jövő héten teszik közzé Pozsonyban, de elemzők már a most ismertetett mutatókból is feltételezik, hogy 2 százalék körüli inflációs szinttel sikerül megfelelni a maastrichti kritériumoknak.

Szlovákiában tavaly decemberben 3,4 százalék volt a fogyasztói árak évközi emelkedése. Ez egyben a tiszta infláció 0,3 százalékos növekedését is jelenti a novemberi 3,1 százalékhoz képest. Az áremelkedési átlagot meghaladó mértékben, majdnem 8 százalékkal drágultak északi szomszédunknál az élelmiszerek és az alkoholmentes üdítőitalok.

A vegyes áru és a szolgáltatások terén 4,6, a közüzemi díjak és a tüzelőanyagok esetében pedig 4,4 százalékkal kellett többet fizetni tavaly decemberben, mint bő egy évvel ezelőtt. A postai és távközlési szolgáltatások az említett időszakban 3,3, a vendéglátóipar árai 2,7, a személyszállítás viteldíjai 2 százalékkal növekedtek.

Az alkohol és a dohány átlagban 1,2 százalékkal lett drágább, a ruházat és a lábbeli pedig csaknem 0,9 százalékkal. Ugyanakkor néhány százalékos csökkenést mutat a statisztika az egészségügyi szolgáltatásokat, a háztartási cikkeket és az üdülési és kulturális szolgáltatásokat illetően.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Három évszázados királygyilkosság

Svéd tudósok egy csoportja exhumáltatni szeretné a csaknem 300 éve meggyilkolt XII. Károly svéd… Tovább olvasom