Kisalföld logö

2018. 07. 22. vasárnap - Magdolna 19°C | 27°C Még több cikk.

Hollandia aggódik - Alig jönnek a munkavállalók

Amióta tavaly májusban Hollandia megnyitotta munkaerőpiacát az EU 2004-ben csatlakozott tagjai előtt, azóta alig jönnek munkavállalók. Piet Hein Donner holland munkaügyi miniszter szerdán üzletemberek előtt beszélt arról, hogy tavaly május óta nem növekedett a lengyel és más kelet-európai bevándorló száma.
Piet Hein Donner szóvivője csütörtökön megerősítette, hogy a miniszter aggodalmának adott hangot, ugyanis a friss, szakképzett munkaerőre szüksége van a holland gazdaságnak. Csakhogy ma már az új tagországokban is láthatóan növekvő az álláslehetőségek száma, és az emberek nem szívesen fordítanak hátat hazájuknak. Ugyanez a helyzet Romániával és Bulgáriával.

A két ország tavaly lett az EU tagja, és bár nekik ugyan engedélyre van szükségük, a korábban érkezettekhez képest az ő számuk sem gyarapodott. Hollandia egyike az Euróövezet azon országainak, ahol a legmagasabb a gazdasági növekedés, és az egyetlen, amelynek esetében az Európai Bizottság csütörtöki előrejelzése nem lefelé, hanem felfelé módosította a növekedés várható ütemét.

Idén 2,9 százalékos GDP bővülés várható. Sok szakmában továbbra is kereslet van - a hiányt eddig az új tagállamokból, főként Lengyelországból érkezett munkavállalók elégítették ki.

Olvasóink írták

  • 1. BronskiBeat 2008. február 21. 20:37
    „-Hogyan keletkezett a holland nyelv?

    -Részeg angol tengerészek németül kezdtek el beszélni.

    :-D”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csak jég és hó: Grúziában százezrek maradtak áram nélkül

Csaknem negyedmillió ember maradt áram nélkül Grúziában, miután a hóviharok és a jég tönkretették a… Tovább olvasom