Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 2°C | 6°C Még több cikk.

Fényfesztivál Milánóban

Fényben ragyog Milánó: az egész város kiveszi a részét a másodszorra megrendezett nemzetközi fényfesztiválból.

A milánói iskolások nyitották meg a szombat délutáni sötétedéskor a Led rövidítéssel ismert fényfesztivált. A székesegyház előtti téren ötszáz darab szárnyas mécsest repítettek a levegőbe, és felkapcsolták a dómnál állított Fény-fát is.

A karácsonyi ünnepekre készülő Milánó - a tavalyi siker után - idén is lelkesen csatlakozott a város felragyogtatásához: a kereskedők fényárban úszó üzletekkel, a műemlékek rendkívüli megvilágítással vesznek részt. Még a városi közlekedési vállalat is apró fényekkel díszített villamosokat indított, a milánói éttermek pedig fény-menüvel ünneplik a fesztivált.

Természetesen ragyogó sárga színű fogásokat kínálnak, mindenekelőtt a helyi specialitást, a sáfrányos milánói rizottót. A január 10-ig tartó fényfesztivál programjában (www.ledfestival.it) szerepel a milánói székesegyház (a december 8-i Szeplőtelen Fogantatás ünnepén) és a központi pályaudvar (december 13.) fénybe öltöztetése. Utcákon és tereken hatvan installációt állítottak ki: nemzetközi dizájnerek és a milánói művészeti gimnáziumok és akadémiák tanulóinak munkáit. A központi vásárlóutcákat és a külvárosokat is fénygömbök, fényfelhők, fénybe öltöztetett fák világítják meg, kizárólag alacsony fogyasztású lámpások felhasználásával.

A fényfesztivált már vita is kíséri: Gae Aulenti olasz építész, aki többek között a párizsi Orsay Múzeum belső építésze volt, a milánói polgármesternél tiltakozott a Cadorna téren kiállított kreáció ellen. A Tű és Cérna című installációt egy milánói diáklány alkotta. Aulenti obszcénnak találta, a fesztivál rendezői nem így látták, és az óriás cérnakarikába fúródó tűt ábrázoló fényalkotást nem távolították el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szükségállapotot hirdettek ki Spanyolországban

A spanyol kormány szükségállapotot hirdetett ki szombat délelőtt a légiirányítók sztrájkja miatt. Tovább olvasom