Kisalföld logö

2017. 02. 19. vasárnap - Zsuzsanna -3°C | 7°C Még több cikk.

Engedélyezik a kegyes halált Luxemburgban

Luxemburg - A luxemburgi parlament csütörtökön elfogadta a módosított eutanázia-törvényt, amely engedélyezi a kegyes halált a nagyhercegségben. Az első olvasatban elfogadott törvényt még egyszer el kell fogadnia a parlamentnek, majd az eutanáziát lelkiismereti okokból ellenző katolikus államfőnek is alá kell írnia azt, hogy hatályba léphessen.
A luxemburgi parlamenti képviselők öt órán át tartó vita után, 31 igen, és 26 nem szavazattal, három tartózkodás mellett fogadták el első olvasatban a kegyes halált engedélyező törvényt. A parlament februárban már egyszer elfogadta az eutanáziát legálissá tevő törvényt, de azóta az állami tanács javaslatára jelentősen módosították. A törvényt várhatóan 2009. márciusában hagyja jóvá második olvasatban is a parlament, ami után az államfőnek is alá kell írnia, hogy hatályba léphessen. Henrik nagyherceg azonban közölte, hogy lelkiismereti okokból nem írhatja alá, megtörve ezzel az uralkodók hagyományos politikai semlegességét, alkotmányos válságot okozva. Az ország parlamentje erre reagálva a múlt héten első olvasatban elfogadta az államfő hatalmát korlátozó alkotmánymódosítást. "Megértem a nagyherceg lelkiismereti aggályait, de úgy vélem, mivel a parlament támogatja a törvényt, így annak érvénybe is kell lépnie" - mondta még a szavazás előtt Jean-Claude Juncker kormányfő.

Olvasóink írták

  • 1. 1.László 2008. december 18. 21:26
    „Teljesen felesleges az eutanáziáról vitázni. Mert 2 embertípus van az amelyiknek van bátorsága hozzá hogy meghaljon mielőtt lejár az ideje, továbbiakban 1-es tipus, meg az amelyiknek nincs, 2-es tipus. Ha az eutanáziát engedélyezik akkor az 1-es él a törvényadta jogával. Ha nem akkor meg saját hatáskörben végrehajtja magán. (Tudnék rá 1-2 példát említeni életttapasztalataimból) A 2-es meg az utolsó pillanatban úgyis meggondolja magát akár engedélyezett a dolog akár nem.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb orosz-ukrán gázválság

Azt közölte az orosz állami energetikai óriás, a Gazprom szóvivője csütörtökön egy moszkvai sajtóértekezleten, hogy leállítják január 1-én a gázszálítást Ukrajnának, amennyiben Kijev nem rendezi 2 milliárd dolláros tartozását. Tovább olvasom