Kisalföld logö

2018. 10. 16. kedd - Gál 11°C | 21°C Még több cikk.

Elhunyt Tom Lantos

Meghalt Tom Lantos, a washingtoni képviselőház külügyi bizottságának elnöke - jelentette be szóvivője hétfőn Washingtonban. A magyar származású amerikai politikus egy hónappal ezelőtt jelentette be, hogy gégerákban szenved.
Meghalt Tom Lantos, a washingtoni képviselőház külügyi bizottságának elnöke - jelentette be szóvivője hétfőn Washingtonban. A magyar származású, demokrata párti, amerikai kongresszusi képviselő 80 éves volt.

Tom Lantos január 2-án jelentette be, hogy nyelőcsőrákja miatt visszavonul a politikától és az idei választásokon már nem indul újra a képviselőházi mandátumért. Gyurcsány Ferenc a Magyar Köztársasági Érdemrend Nagykeresztjét adta volna át 80. születésnapja és visszavonulása alkalmából Tom Lantosnak múlt csütörtökön: az eseményen George W. Bush elnök is jelen lett volna az előzetes tervek szerint. A kitüntetés végül elmaradt, mert egy héttel ezelőtt a Független Hírügynökség információi szerint az amerikai kongresszusi képviselő felesége értesítette a magyar nagykövetséget és ő közölte, hogy férje átesett az első kemoterápiás kezelésen és annyira rosszul van, hogy senkit sem tud fogadni.

Szóvivője, Lynne Weil elmondta: Tom Lantos helyi idő szerint hétfő reggel hunyt el a Maryland-állambeli Bethesda Katonai Kórházában.

1928-ban Budapesten született Tom Lantos, az amerikai képviselőház tagja. A fővárosi zsidó család sarját a második világháborúban munkaszolgálatra vitték. Innen megszökött, és Budapesten, egy, a zsidómentő svéd diplomata, Raoul Wallenberg védelme alatt álló házban élte túl a vészkorszakot. Az ő története volt az egyik, amely alapján Steven Spielberg holokauszt-dokumentumfilmjét, "Az utolsó napok"-at készítette. Lantos 1947-ben vándorolt ki Amerikába, ahol feleségül vette gyerekori szerelmét, Anette-t. Az amerikai kongresszusnak ő volt az egyetlen tagja, aki túlélte a holokausztot.

A politikus honlapján az olvasható, hogy egy ösztöndíj miatt érkezett az Egyesült Államokba 1947-be. Egy hétig utazott hajóval New York-ig, és minden vagyona egyetlen szál magyar szalámi volt. Ezt pedig a határőrök azonnal elkobozták tőle.

Lantos a Seattle-i Washington Egyetemen tanult, majd pedig a kaliforniai Berkeley-n. Mielőtt a politikusi pályára lépett volna, 3 évtizeden át közgazdaságot és nemzetközi kapcsolatokat tanított. Emellett elemzőként is szerepelt a közszolgálati televízióban. 1980-ban indult a képviselői posztért. Szoros versenyben győzte le kihívóját, Bill Royer republikánus politikust. A demokrata Lantost azóta tizenháromszor választották újra képviselővé.

A politikus Izrael egyik legelkötelezettebb támogatója volt, sokan bírálták is ezért. Noha demokrata párti képviselő, mégis támogatta a konzervatív George Bush-t abban, hogy megindítsa Irak elleni katonai akcióját. Igaz, 2006-tól kezdve több bírálatot is megfogalmazott a háborúval kapcsolatban.

Tom Lantos gyakran utazott Magyarországra is. Ilyenkor mindig egy-egy sajtótájékoztatón mondta el véleményét a nemzetközi ügyekről, illetve a magyar politikával kapcsolatban. Legutóbb a Benes-dekrétumok miatt bírálta Szlovákiát, illetve hevesen támadta a Magyar Gárda nevű szerveződést. A kongresszus külügyi bizottságának vezetését tavaly vette át. A testület az egyik legbefolyásosabb bizottság az amerikai törvényhozásban.

A politikus idén január 2-án jelentette be, hogy súlyos beteg, emiatt pedig visszavonul. Az orvosok nyelőcsőrákot diagnosztizáltak nála. Tom Lantost felesége, 2 leánya, 17 unokája és két dédunokája gyászolja.

Olvasóink írták

 • 4. pinty 2008. február 13. 00:20
  „Halottról jót vagy semmit. Inkább semmit. Bár voltak igen kétes megítélésű ötletei.”
 • 3. Joe 2008. február 11. 19:26
  „Ja persze, és nyelvannal ne foglalkozzon.”
 • 2. utopia 2008. február 11. 18:20
  „Nyugodjék békében!”
 • 1. Joe 2008. február 11. 17:31
  „Nagyon jó minoségu orvosi ellátásban részesul minden USA képviselo. Ezt a fajta rákot pedig nehéz idoben felfedezni, és pontossan ezért is halálos.

  Tom Lantos magyar akcentusa hamar felismerheto volt. Nagyjábol egyszinten beszélte az angolt Kissinger és Arnold S. California kormányzóval. Nyugodjon békében.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy szavazaton múlt: továbbra sincs államfő a cseheknél

Rosszul lett a toaletten megfenyegetett cseh szenátor, ezért nem szavazott - Klaus egy voks híján… Tovább olvasom