Kisalföld logö

2018. 01. 24. szerda - Timót -1°C | 6°C Még több cikk.

Elbocsátották Törökországban a tüntetőt rugdosó miniszterelnöki tanácsadót

A férfi másfél héttel ezelőtti bányaszerencsétlenség idején egy tüntetőt rugdosott, s akinek e tettéről nyilvánosságra került fotó világbotránnyá dagadt.
Elbocsátották Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnöknek azt a tanácsadóját, aki a másfél héttel ezelőtti bányaszerencsétlenség idején egy tüntetőt rugdosott, s akinek e tettéről nyilvánosságra került fotó világbotránnyá dagadt - derült ki a hivatalos török hírügynökség szombati, kormányforrásokra hivatkozó híradásából.

Juszuf Jerkel, a miniszterelnök különleges titkárságának helyettes igazgatója, Erdogan egyik tanácsadója elkísérte a kormányfőt Soma városba, amelynek a közelében lévő szénbányában az előző napon robbanás történt, s a szerencsétlenség következtében 301 bányász vesztette életét.

A küldöttséget dühös tiltakozók csoportja várta, a tüntetők kiabálva követelték a kormány lemondását. Ekkor fényképezték le Jerkelt, amint éppen megrugdosta a biztonsági erők által lefogott, földre kényszerített egyik tüntetőt. A fotó nyilvánosságra került, s ez csak rontotta a bányaszerencsétlenség miatt amúgy is bajba került, egyébként államfői ambíciókat dédelgető Erdogan helyzetét.

A közfelháborodást csak fokozta, hogy Jerkel az eset utáni napon orvosi igazolást szerzett, amely szerint a tüntető előzőleg megsebesítette a lábán, és a miniszterelnöki tanácsadó már ennek a reakciójaként rugdosta az illetőt.

A kormányfő hivatala eleinte elhatárolódott az incidenstől, és egy tisztségviselő úgy nyilatkozott, hogy az eset a tanácsadó "személyes ügye". Jerkel közvetlen környezete védeni igyekezett, hangoztatva, hogy "jogos önvédelemből" cselekedett. Bulent Arinc miniszterelnök-helyettes, kormányszóvivő ugyanakkor a napokban "rettenetesnek" minősítette az esetet. "Nem helyeselhetem egy olyan embernek a megtaposását, akit már a rendőrök lefogtak" - mondta a politikus, aki "tragikomikusnak" nevezte, hogy ezután az elkövető még orvosi igazolást is kért.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Putyin: átmeneti lehet a megválasztott ukrán államfő

Az orosz államfő hozzátette: Moszkva természetesen tiszteletben tartja az ukrán nép döntését. Tovább olvasom