Kisalföld logö

2018. 07. 23. hétfő - Lenke 18°C | 28°C Még több cikk.

Diplomáciai pofon az Európai Bizottságnak Washingtontól

Washington országonként kíván tárgyalni a vízummentességről, és nem az Európai Bizottsággal. Ezt Michael Chertoff, az Egyesült Államok belbiztonsági minisztere mondta csütörtökön Szlovéniában. Az, hogy több új uniós tagállam külön tárgyalt a vízumkötelezettség eltörléséről Washingtonnal, megrökönyödést váltott ki Brüsszelben, hiszen ilyen kérdésekben az Európai Bizottság hivatott az egyezkedésre.
Az ügy aláásta a Bizottság tárgyalási pozícióját, hiszen eredetileg a testület az Uniót érintő szerződések gazdája, és hatásköre a vízumkérdésekre is kiterjed. Az amerikai politikus leszögezte: végső soron bizonyos feltételek teljesítéséről van szó, amely országonként eltérő.

Hozzátette: néhány állammal szemben még az év vége előtt eltörlik a vízumkötelezettséget, de azt Washington nem garantálhatja, hogy ez minden uniós ország esetében megtörténik. Korábban az Európai Bizottság igazságügyi biztosa azt mondta: októberig el szeretnék érni, hogy mind a 27 uniós tagállam vízum nélkül utazhasson az Egyesült Államokba. Franco Frattini szerint a magas szintű politikai tárgyalások júniusig folytatódhatnának az amerikaiakkal, és ez után terjeszthetnék ki a vízummentességet az összes uniós országra.

Jelenleg 15 EU tagállam polgárai léphetnek be Amerikába beutazási engedély nélkül. A régiek közül egyedül a görögöknek kell vízum, az újak közül viszont egyedül Szlovénia polgárai mehettek engedély nélkül a tengerentúlra. Washington a közelmúltban Észtországgal, Lettországgal és Csehországgal is megállapodott a vízummentesség feltételeiről, ám a követelmények némileg szigorúbbak, mint a többi EU-s állam esetében.

Hasonló megállapodást készül aláírni Amerikával Magyarország, Szlovákia és Litvánia is. Emiatt azonban Brüsszel nemtetszését fejezte ki, mondván: vízumügyekben csakis uniós szinten lehet tárgyalni, a tagállamok ne kössenek különalkukat. Jóllehet, az uniós szabályok szerint ha egy ország nem biztosít a közösség minden egyes tagállamának vízummentességet, akkor az EU köteles vízumkényszert alkalmazni. Brüsszel ezt nem tette meg.

Olvasóink írták

  • 1. legal 2008. március 14. 07:42
    „Gyakran nem értem az amerikai diplomáciát. Az esetek nagy többségében kiderül, hogy saját államhatárain belül létezik olyan rá veszélyes ember, emberek csoportja, (illetve támogatott ország) akikhez hasonló fajsúlyú bevándorló, (éppen az eddig elutasított Kelet-európai államokban létezett politikai terror miatt) terrorista hajlamos egyénnek még a genetikai csírája sem létezik. Biztatom az Amerikai Egyesült Államokat a vízummentesség megadására az EU valamennyi tagállama részére egységesen minden halogatás nélkül.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ukrán-orosz megegyezés a földgáz vitában

Oroszországnak és Ukrajnának sikerült megegyezniük a két fél között kialakult földgáz-szállítási… Tovább olvasom