Kisalföld logö

2018. 07. 18. szerda - Frigyes 18°C | 26°C Még több cikk.

Dél-Szudán független állam

A dél-szudáni parlament elnöke szombaton hivatalosan kikiáltotta az ország - Dél-Szudán - függetlenségét. A Szudánból megállapodás alapján kiszakadt Dél-szudáni Köztársaság a világ 196., Afrika 55. önálló országa, az ENSZ 193. tagállama.
James Wanni Igga, a parlament elnöke helyiek tízezrei és nagyszámú külföldi vezető jelenlétében, ünnepélyes szertartás keretében jelentette be hazája függetlenné válását. "Mi, a nép demokratikusan választott képviselői ezennel kinyilvánítjuk, hogy Dél-Szudán független és szuverén állam" - hangzott a parlamenti elnök által felolvasott proklamációban. Az eseményen jelen volt Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár, Colin Powell volt amerikai külügyminiszter, egy tucatnyi más ország vezetője. Megjelent a dél-szudániak által kevéssé kedvelt Omar Haszan Ahmed el-Besir szudáni elnök. Magyarország képviseletében Hóvári János, a Külügyminisztérium helyettes államtitkára utazott Jubába.

A függetlenség kikiáltását követően nem sokkal Salva Kiir letette a dél-szudáni államfői hivatali esküt. Barack Obama amerikai elnök ugyanezen a napon bejelentette, hogy az Egyesült Államok is független államként ismerte el Dél-Szudánt. A washingtoni Fehér Ház által kiadott közleményében az elnök azt írta, "A dél-szudáni nép oly sok harcát követően az Egyesült Államok üdvözli egy új állam megszületését". A külföldi államok közül elsőként Szudán ismerte el a legfiatalabb országot. Másodikként Egyiptom járt el ugyanígy.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Céziumot mutattak ki egy fukusimai marhahús-szállítmányban

Japánban a cézium izotópjának magas koncentrációját mutatták ki egy fukusimai tartományból származó marhahús-szállítmányban. Tovább olvasom