Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 24°C Még több cikk.

Bécs mellett sátrakat állítanak fel a menekülteknek

A 480 menekült számára közvetlenül a befogadó állomás mellett verték fel a sátrakat Bécs közelében.
Sátrak felállíttatását kezdte meg félezer menekült elszállásolására szerdán az osztrák belügyminisztérium a Bécs közelében fekvő Traiskirchen területén, hogy csökkentse a település ideiglenes befogadó állomásán lakó, mintegy kétezer menekült számát - számolt be szerdán a Kurier című osztrák napilap. A kialakult helyzet tovább gerjeszti a menekültügy kapcsán Ausztriában dúló belpolitikai vitát.

Andreas Babler, az alsó-ausztriai település polgármestere, aki korábban a traiskircheni befogadó állomáson tartózkodók számának mérséklését kérte, csalódottan reagált a történtekre és - a Die Presse című osztrák konzervatív lapban megjelent írás szerint - Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter leváltását követeli.

A Kurier megjegyezte, hogy Babler egészen biztosan másképp képzelte a menekültek számának csökkentését: ahelyett, hogy az osztrák tartományok átvállalták volna a traiskircheni menekültek egy részének elhelyezését, a menekültek a településen maradnak. 

Egy tervezet szerint, összesen 400 férőhelyes konténerlakásokat alakítottak volna ki a menekültek elhelyezésére a magyar határtól nem messze, az ausztriai Királyhidán (Bruckneudorf). Ez azonban nem valósult meg.


    Az egyes osztrák tartományok kormányzati előírás alapján osztják el a menekülteket, az APA osztrák hírügynökség az osztrák belügyi tárcára hivatkozva azonban szerdán arról számolt be, hogy a szövetségi hatóságok által felállított sátrak és szállások nélkül egyik tartomány sem teljesítené saját kvótáját.

Michael Häupl, Bécs polgármestere - és egyben tartományi vezetője - szerdán azt mondta, hogy sátrak helyett állandó szálláshelyek létesítésére lenne szükség Ausztriában.

A vita azonban nem csupán a tartományok, helyi polgármesterek és az osztrák szövetségi kormány között zajlik a menekültek elhelyezéséről és befogadásáról. Miközben a szövetségi kabinet a menekültekkel vállalt szolidaritásra buzdít és támogatja az Európai Bizottság javaslatát, miszerint az egyes tagállamokra megállapított, százalékos kvóta alapján osztanák el az uniós menedékjogot jogszerűen igénylőket, Ausztriában is megszólaltak elégedetlenkedő hangok.

A kvóta alapján az országnak a jövőben az EU-ba érkező menekültek 2,6 százalékát kellene befogadnia. A Kurier megjegyezte, hogy Ausztria jelenleg az európai közösségben tartózkodó menedékkérők öt százalékának biztosít ellátást, és semmi jel nem utal arra, hogy ez a viszonyszám a közeljövőben csökkenhetne. Sőt, tovább növekedhet, hiszen a belügyi tárca azt jövendölte, hogy az idén várhatóan rekordszámú, mintegy 70 ezer menedékkérelmet adnak be az osztrák hatóságokhoz.

Werner Faymann osztrák kancellár a Kurier szerint türelemre intette az elégedetlenkedőket az igazságos és szolidáris menekültkvóta bevezetésének ügyében. „Az EU-ban tíz olyan ország van, amely ellenzi a kvótát, és vannak pártok, amelyek a menedékkérők ellen uszítanak" – mondta a szélsőjobboldali, bevándorlás-ellenes Osztrák Szabadságpártra (FPÖ) utalva, amely az utóbbi időben – éppen a menekültügyben kifejtett nézetei miatt – egyre népszerűbb, és jelentősen növelte támogatottságát a múlt vasárnap lezajlott stájerországi és burgenlandi tartományi választásokon.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fokozatosan szüntetné meg az állatkísérleteket Brüsszel

Az állatkísérletek teljes betiltásának azonban még nem jött el az ideje, "mivel ez az … Tovább olvasom