Kisalföld logö

2016. 10. 26. szerda - Dömötör 8°C | 16°C

Bátor lépés vagy megdöntött tabu a pápa lemondása?

A római katolikus egyházon belül a legtöbben bátor, tabudöntő lépésként üdvözölték XVI. Benedek hétfői bejelentését.
A római katolikus egyházon belül a legtöbben bátor, tabudöntő lépésként üdvözölték XVI. Benedek hétfői bejelentését, hogy február 28-án lemond a pápai trónról. Egy vatikáni szakértő ugyanakkor rámutatott, az eddigi pápák nem véletlenül ódzkodtak ettől az elhatározástól.

"Megdöntött egy tabut. Több száz éves gyakorlattal szakított" - mondta André Vengt-Trois párizsi érsek XVI. Benedek lemondásáról. Szavai szerint ez nemcsak legitimnek, hanem adott esetben hasznosnak is bizonyulhat.

Megfigyelők emlékeztetnek arra: Joseph Ratzinger közelről nézte végig, ahogy elődje, a 2005-ben - 84 éves korában - elhunyt II. János Pál állapota a végén már annyira leromlott, hogy sem járni, sem beszélni nem tudott. A Parkinson-kórban szenvedő, csípőbántalmai miatt szinte nyomorék egyházfő képe megindította a híveket, ugyanakkor egyesek számára zavaró volt látni a pápa esendőségét. A testi kínok emellett elvonták II. János Pált az egyház megoldandó feladataitól, többek között a papok szexuális visszaéléseivel kapcsolatos botrányoktól.

Ratzinger 78 éves volt, amikor megválasztották pápának, 300 éve nem fordult elő, hogy egy ilyen idős bíborost válasszanak egyházfőnek. A katolikus egyházon belül a püspököknek 75 éves korukban le kell mondaniuk, a pápaválasztó konklávén nem szavazhat, aki a pápa halálakor vagy lemondásakor túl van a nyolcvanon. Csak a pápáktól várják el, hogy életük végéig uralkodjanak.

A pápa lemondása "felszabadító erejű lehet" - vélte a párizsi érsek. XVI. Benedek követői a pápai trónon "már nem fogják úgy érezni, hogy erkölcsi kötelességük halálukig hivatalban maradni" - mondta.

Thomas Reese tiszteletes, Vatikán-szakértő ugyanakkor rámutatott: a modern korban a pápák többsége úgy érezte, elfogadhatatlan lenne lemondaniuk. Noha az egyházjog régóta ismeri ezt a lehetőséget, a pápák attól tartottak, egy ilyen lépéssel precedenst teremtenének, ami arra bátoríthatná a Vatikánon belüli különféle irányzatokat, hogy lemondásra kényszerítsék a nekik nem tetsző jelölteket.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újraindítanák a nagybányai aranykitermelést

A nagybányai Romaltyn társaság a korábban a 2000-es ciánkatasztrófát okozó Aurul eszközeit szerezte… Tovább olvasom