Kisalföld logö

2017. 03. 24. péntek - Gábor, Karina 5°C | 16°C Még több cikk.

Az Amnesty International Malina Hedvig ügyéről

Viszonylag részletesen, külön bekezdésben foglalkozik Malina Hedvig esetével az Amnesty International (AI) tavalyi évet értékelő jelentésének szlovákiai része. Az emberjogi szervezet a 2006 nyarán megvert szlovákiai magyar diáklány ügyét az idegenek és nemzetiségiek elleni támadás egyik példájaként említi.
A jelentést szerdán ismertette az emberjogi szervezet szlovákiai képviselete. A Független Hírügynökséghez is eljuttatott dokumentum Malina Hedvig ügyét egy tavaly ősszel Kassán megvert 16 éves, kubai származású lány esetével egy fejezetben ismerteti.

Robert Kaliňák  szlovák belügyminiszter szerdán máris reagált a jelentésre. A Hedvig-ügyre utalva hangsúlyozta: az AI nem először téved. Azt mondta: az állítólagos támadás ügyében indított eljárás már lezárult, és annak eredményét senki nem vonta kétségbe. A támadás ügyében még 2006 szeptemberében azzal zárták le a nyomozást, hogy nem is történt bűncselekmény, azt csak a diáklány találta ki. Most a főügyészség a Hedvig ellen hamis vallomástétel miatt indított másik ügyben vizsgálódik - emlékeztetett a miniszter. Megszólalt Ján Kubiš külügyminiszter is. Ha lezárul a Hedvig-ügy, szerinte kiderül, hogy sok újságíró téves információkat közölt, s nekik illene utólag elnézést kérni.

Az AI jelentése megállapítja, hogy északi szomszédunknál továbbra is diszkriminálják a roma lakosságot, számos hátrányt kénytelenek elszenvedni az oktatás, a lakhatás, az egészségügyi ellátás és a szolgáltatások terén. Arra is figyelmezet a szervezet: a szlovák hatóságok nem lépnek fel kellő eréllyel az idegenek és a kisebbségek elleni támadások esetében.

Az AI az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának hatvanadik évfordulója alkalmából több mint 150 országában végzett felmérést az emberjogi helyzetről.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nepál már nem monarchia többé

Hivatalosan is eltörölték a monarchiát Nepálban. A 240 éves uralkodóház trónfosztásáról az… Tovább olvasom