Kisalföld logö

2018. 11. 12. hétfő - Jónás, Renátó 7°C | 18°C Még több cikk.

A takarítói munka nagyon kockázatos az EU szerint

Az Európai Unióban 3,6 millió ember dolgozik a takarítási ágazatban, amely annak ellenére kevés figyelmet kap, hogy nagyok a benne rejlő munkahelyi kockázatok.

Mindezt az Európai Munkavédelmi Ügynökség (EU-OSHA) közölte. Az EU-OSHA idén október 19-23. között rendezte meg az Európai Munkavédelmi Hetet, amelynek egyik kiemelkedő témája a takarítási ágazatban dolgozók munkakörülményei voltak.

Az ügynökség, közleményében rámutat: minden vállalatnak szüksége van takarítókra, de a takarítás csak ritkán számít fő tevékenységi területnek, gyakran alvállalkozók végzik, ezért általában alacsony prioritást kap. A rossz minőségű takarítás azonban sokba kerülhet a vállalkozásnak, főleg az élelmiszer- és gyógyszeriparban, ahol a nem megfelelő higiénia a vállalat működési engedélyének elvesztéséhez vezethet.

Az ágazatot takarítási alvállalkozások uralják, köztük sok kisvállalkozással, amelyeknek olyan hevesen kell versengeniük egymással, hogy az egészségvédelem és a biztonság kérdése elsikkad - mutatnak rá a közleményben. Az EU egészségvédelmi és biztonsági szervei azonban úgy vélik, hogy a takarítási ágazat különösképpen ki van téve bizonyos munkahelyi kockázatoknak.

Az Európai Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökség az idei Európai Hét alkalmából két kiadványt is megjelentetett, amelyek a takarítási ágazattal foglalkoznak, és körbejárják a takarító munkavállalókat érő kihívásokat, beleértve a munka nyilvánosság általi csekély elismertségét, a szokásos munkaidő lejárta utáni munkavégzést, és a veszélyes anyagoknak való kitettséget.

Az Európai Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökség azért jött létre, hogy kielégítse a munkahelyi biztonságra és egészségvédelemre irányuló információs szükségleteket.

A bilbaói (Spanyolország) székhelyű EU-OSHA célja a munkavállalók munkakörülményeinek javítása azáltal, hogy ösztönzi a műszaki, tudományos és gazdasági információk áramlását a munkahelyi biztonsági és egészségvédelmi kérdésekkel foglalkozók között.

Olvasóink írták

  • 1. elemér 2009. október 25. 02:22
    „(EU-OSHA) vagyis sóhivatal.;))”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Burgenlandban 400 munkahelyet visz el a válság

A világgazdasági válság Burgenlandot sem hagyta érintetlenül, mintegy 400 munkahely szűnt meg. Tovább olvasom