Kisalföld logö

2018. 11. 16. péntek - Ödön 2°C | 10°C Még több cikk.

A Saab csúszópénzt fizetett Dél-Afrikában svéd repülőgépek eladásához

Elismerte a Saab svéd hadiipari csoport csütörtökön, hogy svéd vadászgépek eladása érdekében 24 millió rand (mintegy 2,5 millió euró) csúszópénz került kifizetésre Dél-Afrikában.

A Saab ugyanakkor elhárított magától minden felelősséget, arra hivatkozva, hogy nem tudtak a kifizetésekről, mivel azokat egykori partnercégük, a BAE Systems brit hadiipari csoport intézte.

A TV4 svéd televíziós csatorna múlt hónapban jutott a nyomára a csúszópénz-kifizetéseknek, amelyeket bónuszok és bérek formájában folyósítottak 2003 és 2005 között, cserébe azért, hogy szerződést köthessenek 26 svéd JAS Gripen harci repülőgép Dél-Afrikának történő eladásáról.

Közleményében a Saab azt magyarázza, hogy "a mintegy 24 millió randos" kifizetéseket a BAE Systems saját dél-afrikai leányvállalatának, a Sanipnak folyósította, amely kizárólag a BAE irányítása alá tartozott. A kifizetésekre nem sokkal azután került sor, hogy a Sanip felvett egy dél-afrikai konzulenst - teszi hozzá a Saab.

A TV! szerint Fana Hlongwane-ről van szó, aki ugyanebben az időben a pretoriai védelmi minisztériumnak is tanácsadója volt, és a Sanip pénzt ígért neki, ha közbenjár annak érdekében, hogy Dél-Afrika a Saabbal kössön szerződést.
Haakan Buskhe, a Saab elnök-vezérigazgatója, akinek szavait a közlemény idézi, arról biztosítja a közvéleményt, hogy cégcsoportjának sohasem volt tudomása ezekről a csúszópénzekről.

Az elmúlt években a brit BAE Systems hadiipari csoport csehországi, magyarországi és más országokban lebonyolított fegyverüzleteire is a korrupció árnyéka vetült. Ezek az ügyek legutóbb május közepén kerültek reflektorfénybe, amikor - alig egy évvel a brit és amerikai igazságügyi eljárások lezárása utáni - az amerikai külügyminisztérium is befejezte saját, "párhuzamos" vizsgálatát. A Financial Times akkor részleteket is idézett az amerikai vizsgálati anyagból.

A londoni gazdasági napilap beszámolója szerint az amerikai minisztériumi vizsgálatból kiderül például, hogy a BAE 1998 és 2007 között egy Red Diamond Trading nevű, a Brit Virgin-szigeteken bejegyzett céget használt "legalább ezer esetben" közvetítőknek szánt kifizetések átutalására, fegyverértékesítési szerződések megszerzése végett.

Az amerikai kormány azért kapcsolódott be a vizsgálatba, mivel a BAE-nek kiterjedt amerikai üzleti érdekeltségei is vannak.

Olvasóink írták

 • 3. Yoav-Ben-Meir 2011. június 18. 12:46
  „a Saab csuszopenzt fieztett.....!
  ES???
  a magyarok kozel 60-even nat fizettek az Oroszoknak "csuszopenzt" a magyar bauxit kiolvasztasaert!!”
 • 2. janika 2011. június 17. 17:27
  „Ha nem a kábítószer, akkor a gyilkolászó fegyverek a politikai jó üzlet! A bűnüldözés, mint mindig tátja a mafla pofáját!”
 • 1. háté 2011. június 16. 22:15
  „Narancsosok vannak veszélyben, ha "énekel a svéd madár", titkok veszélyben.

  Ellentmondásos a szaktárca tájékoztatása arról, pontosan ki, mikor és miért vizsgálta meg az első Orbán-kormány idején történt Gripen vadászgépbeszerzés-előkészítő folyamatában készült iratok titkosítási minősítését.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hat gyermek súlyos állapotban a kóli bélbaktérium miatt Franciaországban

A különleges kóli bélbaktérium kiváltotta fertőzés miatt hat gyermek kórházba került az… Tovább olvasom