Kisalföld logö

2018. 11. 19. hétfő - Erzsébet 0°C | 5°C Még több cikk.

A NATO határozott választ ígér

A NATO "határozottan cselekszik" majd, ha erőszakos cselekményeket követnének el a függetlenségre készülő Koszovóban - mondta pénteken Jaap de Hoop Scheffer a szervezet főtitkára.
Scheffer a 26 tagú NATO tanácskozást nyitotta meg Brüsszelben, ahol várhatóan döntenek majd a 17 ezer fős koszovói békefenntartó kontigens mandátumának meghosszabításáról.

"A NATO továbbra is elkötelezett a térség biztonsága és egyensúlya mellett, határozottan fel fogunk lépni, ha valamelyik fél erőszakhoz folyamodna."- mondta Schaffer. "Függetlenül a tartomány státuszától, Koszovó olyan hely lesz, olyan helynek kell maradnia, ahol az albánok és szerbek békében élhetnek egymás mellett, félelem és megfélemlítés nélkül."- tette hozzá a főtitkár.

A szerb külügyminiszter csütörtökön az ENSZ támogatását kérte Szerbia egységének megőrzéséhez, mert az albán többségű Koszovó december 10-én várhatóan egyoldalúan bejelenti függetlenségét. A múlt héten 11 órás tárgyaláson sem sikerült megegyezni a dél-szerbiai tartomány státuszáról.

Az Európai Unió, Oroszország és az Egyesült Államok támogatásával szervezett szerb-albán találkozón akkor Belgrád autonómiát ajánlott az albánoknak. A koszovói albánok függetlenségi törekvéseiket az önrendelkezés jogával és a több mint 90 százalékos többségükkel indokolják.

Szerbia hajlandó autonómiát biztosítani a tartomány számára, de mereven elutasítja Koszovó függetlenségét. Szlobodan Milosevics korábbi szerb elnök 1999-ben a hadsereget vetette be az albán függetlenségi törekvések leverésére Koszovóban. A becslések szerint 100 ezer halálos áldozatot követelő konfliktusnak a NATO beavatkozása vetett véget. Azóta a tartomány viszonylagos függ

Olvasóink írták

  • 1. zsoltee0716 2007. december 07. 15:24
    „Hol van a folytatása??
    Így van befejezve:"Azóta a tartomány viszonylagos függ"
    Kérném ha tudják javítsák már ki!!!
    Ma 11:19-kor volt szerkesztve a cikk!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Párizsi levélbomba: őrizetben egy férfi

A francia rendőrség pénteken őrizetbe vett egy férfit a párizsi levélbomba-robbanással… Tovább olvasom