Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

50 felett a bagdadi merénylet áldozatainak száma

Legkevesebb 54 halálos és 117 sebesült áldozata van annak az öngyilkos robbantásnak, amelyet Bagdad egyik északkeleti külvárosában, síita zarándokok gyűrűjében hajtott végre egy nő - közölték a belügyminisztériumban.

A tárca korábban még 41 halálos és 106 sebesült áldozatról számolt be.
A detonáció akkor következett be, amikor zarándokok ezrei tódultak az utcákra és indultak el a fővárostól délnyugatra fekvő Kerbela szent városa felé az arbaín vallási ünnepre. A halottak között számos nő és gyermek is van - mondta a belügyi forrás. A biztonsági erőket azonnal riadókészültségbe helyezték, bár már a merénylet előtt is katonák és rendőrök ezreit vezényelték ki a zarándokok védelmére.

A síiták február 5-én emlékeznek meg a 40. napról Huszein imám - Mohamed unokája és Ali fia - halála után, akit 680-ban öltek meg Jazíd omajjád kalifa katonái a kerbelai sivatagban vívott csatában. A hagyomány szerint a hívek gyalog mennek el a szent városba, s közben korbácsolják magukat a bűnbánat jeleként, amiért nem védelmezték meg imámjukat.

Az iraki erőszak általános csökkenése ellenére az al-Kaida és más szunnita szélsőségesek rendszeresen vesznek célba zarándokokat, hogy szítsák a felekezetek közötti viszályt, és ezzel gyengítsék a síita többségű kormányt.

A viszály polgári halottainak száma kevesebb mint felére, 135-re csökkent januárban az azelőtti hónaphoz képest, dacára azoknak a jóslatoknak, hogy a választások közeledtével fokozódni fog az erőszak. Decemberben még 306 civil halálos áldozata volt az iraki erőszakcselekményeknek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A bűnözők közösségi portálon fenyegetőznek

Az interneten, a Facebook közösségi portálon keresztül terjesztett fenyegetéseket és félemlített meg… Tovább olvasom