Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

A könyvtárak 15 százaléka akadálymentes

A közintézményekhez hasonlóan a könyvtáraknak mintegy 15 százaléka akadálymentes, európai adatok szerint a fogyatékkal élők 1 százaléka könyvtárhasználó.

Amíg nincsenek meg a feltételek, a fogyatékkal élők nem mennek könyvtárba, de ha megteremtik számukra a megfelelő körülményeket, többen válnak közülük is könyvtárhasználóvá - vélekedett Bartos Éva, az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) Könyvtári Intézet igazgatója egy szerdai háttérbeszélgetésen Budapesten.

A fogyatékossággal élők könyvtárhasználatának főbb problémái közé tartozik egyebek mellett az, hogy a könyvtáraknak csak mintegy 13-15 százaléka akadálymentes fizikai értelemben és hogy a könyvtárak nagyobb részét régi építésű, gyakorta műemléképületben helyezik el. Azokban a könyvtárakban, amelyek speciális szolgáltatásokat vezettek be a fogyatékossággal élők számára, nőtt a felhasználók száma és ezen belül a fogyatékosok százalékaránya is. A Könyvtári Intézet 2004-ben kérdőíves felmérést végzett a megyei, városi, a nagyobb felsőoktatási és az országos szakkönyvtárak körében a könyvtárak akadálymentességének állapotáról: a válaszadó mintegy 350 intézmény 30-40 százalékában van megfelelő állapotú rámpa és korlát, 75 százalékában megfelelő szélességű ajtó, akadálymentes mosdó 20 százalékban, kerekesszék 5 százalékban.

A megkérdezettek mintegy fele rendelkezik a látássérültek szempontjából fontos öregbetűs és hangoskönyvekkel; 30 százalékuk a halláskárosultak és siketeknek szükséges feliratos videofilmekkel, jelelt mozgóképpel azonban csupán 1 százalék. Kucska Zsuzsa, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Terézvárosi Gyermekkönyvtár vezetője elmondta: a könyvtáraknak még "nyitniuk kell" egy kicsit, országos szinten azonban a gyerekkönyvtárak sokat tesznek a fogyatékkal élőkért. Az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetségét képviselő Nagy Edina kiemelte: szükség lenne "könnyen érthető jelekre, piktogramokra", amelyeket mindenki könnyen megért, ha bemegy a könyvtárba.

Dénesné Spitzer Éva, az Autisták Országos Szövetségének képviseletében kitért arra, hogy érdemes lenne "akadálymentesíteni" magát a könyvtárhasználatot is, kezdve a beiratkozástól, a választáson át a visszahozatalig. A tájékoztatón részt vett Ládi László, az Országos Széchényi Könyvtár, Szakály László, a Mozgáskorlátozottak Egyesületének Országos Szövetsége, Simonics Benjámin, a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány, a Szabó Gabriella, a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány, Madarassy Lászlóné Klári, a Halmozottan Sérültek Szülőszövetsége, Nagy Edina, a Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége képviseletében és Dénesné Spitzer Éva, az Autisták Országos Szövetségétől.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

John le Carré visszautasította jelölését a Man Booker-díjra

John le Carrét életműve elismeréseként jelölték szerdán a tekintélyes Man Booker-díjra, ám a brit… Tovább olvasom