Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Múló mámor és a gyász örök – Képeskönyv a világháborús emlékműről

Szűcs Béla Albert Petőfi-díjas újságírónak újabb kiadványa jelent meg. Az ácsi első világháborús emlékmű felújítását és történetét vetette papírra. Idén még két újabb kötete jelenhet meg.

Ebben a hónapban jelenik meg Szűcs Béla Albert újabb kötete, amely képeskönyvként dolgozza fel az ácsi első világháborús emlékmű történetét. A Petőfi-díjas újságírónak több mint 25 kiadványa jelent meg, amelyek túlnyomó része Ács történetével és az ’56-os forradalommal és szabadságharccal foglalkozik.

„Azért készült ez a kötet, mert tavaly volt száz éve, hogy kirobbant az első világháború. A képeskönyvben megtalálhatóak azoknak a beszédei is, akik a tavaly felújított emlékmű átadóünnepségén is felszólaltak. Továbbá fellelhető a szobron látható mind a 220 városbeli neve, aki elhunyt a háborúban" – fogalmazott Szűcs Béla Albert, aki hozzátette, hogy 300 példányban jelenik meg a kötet, amelyet teljes egészében az önkormányzat finanszíroz. A tavalyi felújításnál plusz 5 név került vissza a táblára, amelyek egy régebbi renoválásnál valahogy lemaradtak. „Ha jól tudom, a város vezetése szeretné megajándékozni a kötettel azoknak a leszármazottait, akik szerepelnek a szobron" – fűzte hozzá az író.

Az oklevél és az elkészült kötet. Szűcs Béla Albert reméli, hogy jobban megbecsüli majd az utókor a fák történelmi értékét.
Az oklevél és az elkészült kötet. Szűcs Béla Albert reméli, hogy jobban megbecsüli majd az utókor a fák történelmi értékét.


Még idén fog megjelenni Szűcs Béla Albert egy másik kötete is „Mesélnek a millenniumi tölgyek" címmel. „A városban 1896-ban, a magyar millennium évében ültettek hét tölgyfát. Nemcsak Ácson, hanem az egész Nagy-Magyarország 2200 településén. Tavaly, arra való hivatkozással, hogy a tölgyfa szárad, kivettek egy tölgyet, azaz már csak három áll az eredeti hétből. A polgármester azt mondta, hogy fognak helyette ültetni. Ebben a könyvben már az 1896-os millenniumi ünnepségről is írok, amely Budapesten volt. Foglalkozom azzal, hogyan értük el 1896-ot, a millennium évét. A borítón a nemrég kivágott tölgy látható. Akkor gondoltam úgy, hogy ezt a könyvet meg kell írnom, amikor jöttünk haza tisztelt nejemmel nyaralásból, s megláttam, hogy fűrészelik ezt a fát. Megtudtam, hogy a hivatal adta ki a vágásra az engedélyt, pedig a fák mellett egy táblán meg az áll: természetvédelmi terület" – emelte ki Szűcs Béla Albert. Az ácsi krónikás hozzátette, hogy 1996. április 29-én Nagyigmándon találtak egy szelencét a hajdanán ültetett hét tölgyfa tövében. Az akkori polgármester összehívta a testületet, s válaszoltak a szelencében talált levélre, amit aztán a régiek helyére ültetett új fákhoz ástak el. „A könyvön keresztül reméljük, lesz egy olyan törekvés, ami arra fogja majd az utókort késztetni, hogy ezeknek a fáknak a történelmi értékeit az eddiginél jobban megbecsüljék" – mesélte Berci bácsi. A könyvben Soós János – aki 1896-ban Ácson ültette a hét tölgyet – dédunokájával készített Szűcs Béla Albert egy interjút. Az akkori miniszterelnök, Wekerle Sándor oklevéllel tüntette ki a földművest jó munkájáért.

Szűcs Béla Albertnek nagy valószínűséggel még idén el fog készülni egy újabb, ’56-os könyve, amely eddig le nem írt személyes élményeken keresztül mutatja be a forradalom napjait.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem volt otthon szesz, előkerült a vasrúd is - Emberölés Oroszlányban - videó

Az élettárs szóvá tette, miért nem hozott több alkoholt. Szó szót követett, majd egy vasrúddal… Tovább olvasom