Kisalföld logö

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -8°C | 2°C Még több cikk.

5,1 millió – Ennyit hozhat a falunak a február elsejétől hatályos rendelet

Február elsejétől hatályos a földadó Súron. Akkor a helyi földtulajdonosok (akik érintettek az ügyben) demonstrációt szerveztek a falu főutcáján azzal a céllal, hogy az önkormányzat visszavonja ezt az adóformát. A Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal törvényességi felügyeleti osztálya megvizsgálta a rendeletet s jogszerűnek találta. Most mégis úgy látszik, van egy kiskapu a gazdák részére.

Február elsején lépett hatályba a földadó Súron. Ennek értelmében a külterületi és belterületi magánszemélyek tulajdonában lévő földek után kell fizetnie a tulajdonosoknak. Az adó mértékét a földterület aranykorona-értékének függvényében állapították meg. Azok a tulajdonosok, akiknek a szántójuk, erdőjük nem éri el az 50 aranykorona-értéket, mentességet élveznek az adó alól. „Ha tíz aranykoronás a föld, egy tízhektáros birtoknál háromezer forintot kellene fizetnie a tulajdonosnak. Ha a kisebb tulajdonokat is néznénk, akkor olyan szélesre nyitnánk az önkormányzat ollóját, olyan sok ember kerülne be adóalanyként, hogy feldolgozhatatlan mennyiségű adatot kapnánk, s az önkormányzat adóosztályát, ami jelenleg egy főből áll, bővíteni kellene, nem beszélve a papírmunkáról, borítékolásról, a bélyegekről, ajánlott szelvényekről. Nem lenne arányban az adó behajtásának a költségével" – fogalmazott Sógorka Miklós polgármester.

Február 28-ig kellett volna a földtulajdonosoknak a rendelet értelmében eljuttatni az önkormányzathoz a bevallásukat. Mint kiderült, jó néhány gazdálkodó teljesítette határidőre a kötelezettségét, ám volt, aki nem. Nekik a helyi adóosztály kiküldte a felszólító leveleket. „Ez nem ment olyan egyszerűen. Mivel több földtulajdonos nem helyi, van aki Gödöllőn él, de előfordul olyan is, aki Franciaországban, sőt, Amerikában lakik, őket fel kellett kutatni. Részükre is elküldtük a felszólító leveleket. A másik hátráltató tényező pedig az volt, hogy ennek az adónak a könyvelését az államkincstár által biztosított programon kell végezni az önkormányzatnak. Ezt nemrégiben készítette el a kincstár" – folytatta a faluvezető, aki kiemelte, hogy a tulajdonosok kilencven százaléka már elküldte a bevallását.

Tízhektáros, tíz aranykoronás birtok esetén háromezer forintot kellene fizetnie a tulajdonosnak, ám ötven aranykoronáig mentességet élveznek a földbirtokosok Súron.
Tízhektáros, tíz aranykoronás birtok esetén háromezer forintot kellene fizetnie a tulajdonosnak, ám ötven aranykoronáig mentességet élveznek a földbirtokosok Súron.


A Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal törvényességi felügyeleti osztálya megvizsgálta az önkormányzat földadórendeletét, s jogszerűnek találta. „Többen megpróbálták már ezt a rendeletet hatályon kívül helyeztetni, ám ennek a mai napig nincs eredménye. Szmetana György, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének adóügyi szakértője egyik értekezésében jelölte meg azt a számomra is elfogadható kiskaput, lehetőséget, ami mentességet ad az adófizetés alól. Ez pedig a kárenyhítési hozzájárulás, ami a vonatkozó jogszabályok értelmében köztehernek minősül. S a kettős adóztatás elkerülése végett így mentességet élvezhetnének azok a földterületek, amelyekre a föld használója kárenyhítési hozzájárulást fizet" – folytatta Sógorka Miklós.

Súron nyolcvan földtulajdonos az, aki földadó fizetésére kötelezett. „Ez tovább szűkíthető, ha családokat nézünk, mert a családtagok egymás között megosztották a birtokot. A kárenyhítési hozzájárulás fizetése többek részére is megnyugvást jelenthet majd. Az adó bevezetésekor a képviselőknek nem az volt a szándéka, hogy a helyi termelőket sújtsuk ezzel az adóval s a gazdálkodásukat lehetetlenítsük el" – emelte ki a faluvezető, aki hozzátette, hogy 5,1 millió forint bevételt vár a terv szerint az önkormányzat a földadótól, ám ez még a kárenyhítési hozzájárulás miatt jelentősen csökkenhet.


Kárenyhítési hozzájárulás
A kárenyhítési hozzájárulás mértéke évenként a mezőgazdasági termelő használatában levő, ültetvényművelésre, valamint szántóföldi zöldség termesztésére szolgáló termőföld után hektáronként 3000 forint, egyéb szántóföldi kultúrák termesztésére szolgáló termőföld után hektáronként 1000 forint.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dr. Csernus Imre – Amit látok és érzek, azt kimondom, akinek nem inge, nem veszi magára

Telt ház várta Tatabányán, a Vértes Agorájában a neves pszichiátert, dr. Csernus Imrét. A „bevállalós" szakember ezúttal is az őszinte terápiát alkalmazta. Tovább olvasom