Kisalföld logö

2016. 10. 28. péntek - Simon, Szimonetta 2°C | 14°C

Üzlet, érték, belváros

Talán mégis lehetséges, hogy a patinás városközpontnak kereskedelmileg is bája, lelke, értéke legyen.
Szeretném azt hinni, hogy valami mintha elindult volna Győr belvárosában, ahol az utóbbi éveket leginkább a kínai „butikok" inváziója jellemezte. Egyre többször botlok bele ugyanis olyan üzletbe, amelyről úgy érzem, valóban egy belvárosban van a helye. Mert igényes, mert különleges, vagy mert egyszerűen csak szükség van rá. (Na jó, ezt némileg ellensúlyozza, hogy a nagy múltú volt Centrum Áruház szintén kínai áruházzá változott – kár, hogy senki nem látott fantáziát benne, aki méltó helyére emelhette volna...)

Szurkolok ezeknek a kis üzleteknek, amelyek dacolnak, vagy legalábbis megpróbálnak szembeszállni az önkormányzati üzlethelyiségeket jókor, jó áron megszerző vállalkozók nyerészkedésével, akik többszörös áron adják tovább az üzleteket, sokszor lehetetlenné téve, hogy a kevésbé tőkeerős győriek is megvessék a lábukat a belvárosban. Szurkolok a „hivatalos" gagyi helyett egyedi, gyönyörűséges győri ajándéktárgyakat árusító kis szuvenírboltnak, a magyar iparművészek lélekmelengető munkáit bemutató pici dizájnstúdiónak, a szemet gyönyörködtető kirakatával is étvágyat gerjesztő delikatesznek, és a sarki kisboltnak, ahol név szerint üdvözlik még a pici lányomat is, és szólnak, hogy ne pakoljam be a kosaramba a barackot, mert perceken belül érkezik a friss szállítmány. S persze a „régieknek": a fiatal órás házaspárnak, akik hosszú évek óta alázattal dolgoznak, hogy nyugati választékot és kiszolgálást nyújtsanak, az ékszerdoboznak is beillő virágüzletnek, ami akár Bécs elit sétálóutcájában is állhatna, vagy a kis fehérneműboltnak, aminek sikerül lépést tartania a plázák megamárkáival.

Sokan kongatták a vészharangot – bevallom, magam is –, amikor a nagy márkák sorra kivonultak a belvárosból, hogy valamelyik plázába költözzenek. Most talán mégis lehetséges, hogy a patinás városközpontnak kereskedelmileg is bája, lelke, értéke legyen.

Szurkolok, hogy a szívvel-lélekkel (és remélhetőleg jó adag üzleti érzékkel) indított értékes kisvállalkozások kitartsanak, bebizonyítva, hogy van élet a kínai gagyin túl is. Nekik van helyük a belvárosban, hiszen tőlük válik egy sétálóutca olyanná, amilyennek egy barokk óvárosnak lennie kell. Segítsük őket!
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Verőfény

Ahogy ment, azt számolta, mire jutott. Kalkulált, mire lesz elég neki a mások szemete. Tovább olvasom