Kisalföld logö

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 10°C | 17°C Még több cikk.

Térülj, fordulj!

Joggal elvárhatnánk, hogy ne rendelkezésre álljanak, hanem jöjjenek-menjenek, terüljenek-forduljanak!

Környezettudatos fogyasztóként folyamatosan előválogatjuk otthon a háztartási hulladékot. Külön a pillepalackot, a papírt, a konzervdobozt és az üveget. Igen, mert kétségtelenül elég sok idő eltelt már az új rend bevezetése óta Győrben és a vonzáskörzetéhez tartozó több mint száz településen ahhoz, hogy az ott élők belerázódjanak a szortírozásba.

És ennyi idő bőven elég lehetett volna arra, hogy a szolgáltató is felvegye a ritmust, aktív részese legyen saját rendszerének. A szolgáltató, amely többek között rendelkezésre állási díj befizetését várja el tőlünk. Mi pedig azt várhatnánk el joggal, hogy ne rendelkezésre álljanak, hanem jöjjenek-menjenek, térüljenek-forduljanak. Ha egy szelektív szigetnél megtelik mondjuk a pillepalackos vagy a papíros konténer, mert általában ezekkel van legtöbb gond, ne kelljen várni a cseréjére. A természetes az volna, ha azelőtt megtörténne a csere, mikor már a türelmét vesztett fogyasztó a megtelt konténer mellett hagyja a tömött nejlonzacskót. Míg végül aztán hegyekben áll a szemét, és összevissza fújja a szél.

Faluhelyen, finoman szólva nem ideális állapot, ha a település központjában a temető melletti hulladéksziget szanaszét szóródott szeméthalmait kell kerülgetniük a gyászolóknak. És az sem tesz jót az új rendszernek, ha a becsületes előválogatóknak több kört, jó pár kilométert kell kerülgetniük, mire olyan szigetet találnak, ahol nagy nehezen be tudnak még passzírozni néhány pillepalackot a konténerbe.

Az a szomorú, hogy a fogyasztók nem számlázhatnak viszont a szolgáltatónak. Például tegyük fel, hogy oda-vissza pluszt öt kilométert mentünk, mert a hozzánk legközelebb eső két szelektív sziget is tele volt. Kilométerenként negyven forinttal, havonta átlagosan négy úttal, és még a kiesett idővel számolva joggal visszaigényelhetnénk a szemétdíj jó részét. Mert bizony több helyen ez mindennapos. Megtelt konténerek, mellettük sokasodó szeméthalmok.

Persze, a legtöbb településen biztosan jól működik a rendszer, időben cserélik az edényeket, ezért sem lehet érteni, hogy a maradék néhány helyen miért nem sikerült még mindig zökkenőmentesen megszervezni a munkát. A rendelkezésre állás helyett a rendelkezésre térülést-fordulást?
Ha a fogyasztó viszontszámlázhatna, és jóváírhatná a plusz futott kilométert és a kiesett időt, valószínűleg egy csapásra mindenütt olajozottan működne ez a drága szelektív szemétgyűjtési rendszer.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiszakadtak

Könnyen lehet, hogy egy nagy parlamenti párt helyett, amely a hatalomért küzdhetett volna, két kicsi… Tovább olvasom