Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Pofonok

Mindig a gyengék válasza a pofon – legyen akár csattanó, akár csak verbális.

A férfi kiszállt az autójából a pirosnál és hátrasétált a mögötte lévő kocsihoz. Kérte a sofőrt, ugyan tartaná be a követési távolságot, mert így egy hirtelen fékezésnek koccanás vagy még rosszabb lesz a vége. Más tett a történetre pontot: egy nagy pofon. Ezt kapta a férfi a mögötte haladótól.

Én egy bankautomatánál telefonáltam, miközben pénzt vettem ki a terminálból. A mögöttem várakozó középkorú hölgy nem állta meg szó nélkül és miközben már ő lépett a szerkezethez, hangos méltatlankodásba kezdett. Pedig az automata akkor sem lett volna gyorsabb, ha közben nincs a fülemhez tartva a telefon. Próbáltam ezt elmagyarázni, de válaszként azt kaptam, hogy tűnjek el és ne próbáljam meg kilesni a PIN kódját...

Mi történt az emberekkel? A pofozkodó sofőrnek és a háborgó hölgynek rossz napja volt, a saját problémájukat vetítették ott és akkor arra, aki éppen szembejött?

Az agresszió ösztönös vagy tanult válasz. Ezt adjuk tovább a gyerekeinknek? Azoknak a mai kamaszoknak, akik már nem nagycsaládban nőnek fel, ahol több generáció viselkedésmintáit sajátíthatnák el. Akik nem a népmeséken nőnek fel, ahol a legkisebb veszi el a királylányt, hanem számítógépes játékokon, amikben az nyer, aki a legtöbb ellenséget lövi ki. Nem a bájos Süsü, a sárkányt nézik a tévében, aki más volt, mint fajtársai, de alkalmazkodott az emberekhez, hanem hírműsorokat, amikben, mint tudjuk, a legkevésbé sem olyan modelleket kap az emberi viselkedéshez, mint azt szeretnénk. Azoknak a gyerekeknek adjuk át ezt a mintát, akik egyébként is telefonon és interneten keresztül kommunikálnak, esélyük sincs megtanulni még időben, hogyan érdemes viszonyulni egy másik emberhez, hogyan kell kezelni a konfliktusaikat.

És néhány év múlva mi, akik most tétlenül nézzük mindezt vagy magunk is rossz mintát adunk, majd elkeseredetten sóhajtozunk kortársainknak, hogy micsoda borzasztóak ezek a mai felnőttek. Bezzeg a mi korunkban...

De a türelmes magatartásforma is tanulható. Bár lefogadom, mindnyájunk szent meggyőződése, hogy alapjában véve toleránsak vagyunk. Talán a pofozkodó autós és a PIN kódját féltő asszonyság is annak vallja magát, csak épp volt egy rossz másodpercük, amiben rossz választ adtak egy helyzetre. Abban a pillanatban épp azt nem mérték fel, hogy mindig a gyengék válasza a pofon – legyen akár csattanó, akár csak verbális. Mert erő és értékrend kell ahhoz, hogy a konfliktust békésen, ésszel és érzéssel oldjuk meg. Ez talán fárasztóbb megoldás, de hosszú távon csak ez lehet eredményes. Különben kinyírjuk egymást: szóban, írásban, tettben. Kinek lenne jó ez?

Olvasóink írták

 • 3. szekelyse50 2013. február 08. 19:25
  „Sajnos erről nagyon sokat lehetne még megjegyezni,de mindig ráfogjuk a rohanó időre.”
 • 2. borsmenta 2013. február 08. 16:59
  „1. dsj

  Gondolod, hogy a pollitika az ok?
  Szerintem sokkal jobban az életmódunk, a rohanás, a stressz, a bizonytalanság, a fizikai aktivitás hiánya, a fogyasztóvá válás, elszigetelődés, és a többi hasonló tendencia.”
 • 1. dsj 2013. február 07. 20:09
  „Ha a politika, kiemelten a két kormánypárt bel- és külföldön egyaránt állandóan izmozik, mi mást tenne egy olyan állampolgár, aki követi a mértékadó mintát. Pofozkodik, sérteget, erőszakoskodik. Mint a minta!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elsöprő többség

Tavaly nem kevesebb mint 9 gyanúsítottat vettek őrizetbe a megyénkben gyilkosság miatt, és rossz… Tovább olvasom