Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 2°C Még több cikk.

Ne előítélj!

"Így aztán elkezdték sorolni a legvalószínűbb verziókat, amelyek mind arról szóltak, hogy a tettes(ek) muszlim(ok)."

Múlt pénteken késő este már órák óta tudható volt, hogy merénylet történt az oslói kormányzati negyedben s az is, hogy valaki vérfürdőt rendezett a norvég fővároshoz közeli Utoya-szigeten (igaz, az áldozatok akkor ismert száma még csak töredéke volt a ténylegesnek).
Az információk lassan csordogáltak s a hírverseny meg a magyarázat után kiáltó döbbenetes események miatt elérkezett az elemzők ideje itthon és külföldön egyaránt. A szakértők birtokában éppúgy semmilyen tény nem volt az elkövető kilétét és indítékát illetően, mint a laikus tévénézőnek, de valamit mondaniuk kellett. Így aztán elkezdték sorolni a legvalószínűbb verziókat, amelyek mind arról szóltak, hogy a tettes(ek) muszlim(ok).

Elmondták, hogy Norvégia részt vesz az afganisztáni háborúban. A királyság jelenleg félezer katonával van jelen az ázsiai országban, ahol korábban négy F16-os vadászgéppel és szállítórepülőkkel is segítették a hadműveleteket. Többen feszegették, hogy a norvég légierő hat F16-ossal járult hozzá a Moaemmer Kadhafi líbiai elnök megdöntését célzó légi csapásokhoz. Mások nem felejtették megemlíteni azt a 2005–2006-os esetet, amikor a Jyllands-Posten dán lap Mohamed-karikatúráit a dán érdekeltségek elleni radikális fellépés követte az iszlám világban, s miután a rajzokat szolidaritásból, a sajtószabadság melletti kiállásként norvég újság is leközölte, az erőszak később Norvégia ellen is irányult.

Ugyancsak szóba került, hogy a skandináv állam lakosainak mintegy nyolcada-tizede bevándorló. Utóbbira mondhatnánk, hogy bingó – csakhogy azok, akik erről beszéltek, úgy gondolták, hogy feltehetőleg a bevándorlók közül került ki a tettes, s nem azt, hogy az akció áttételesen ellenük irányult. A hidegvérű sorozatgyilkos pedig, mint kiderült, szőkébb és kék szeműbb nem is lehetne.

A Bibliában az áll, hogy „ne ítéljetek, hogy ne ítéltessetek, mert amilyen ítélettel ítéltek, olyannal ítéltettek, és amilyen mértékkel mértek, olyannal mérnek néktek". A bölcsességet továbbfűzve azt is tanácsolhatnánk: ne élj előítélettel! Vajon hány emberrel fordul elő, hogy hall egy bűncselekményről, s máris világos számára, milyen kisebbséghez tartozott az elkövető? Hogy a hajléktalanról azt gondolja, megérdemelte a sorsát? Hogy a segélyezett nem akar dolgozni? Hogy a szegény biztosan maga tehet nyomorult helyzetéről?

Attól tartok, itt is igaz: amilyen előítélettel élünk, előbb-utóbb olyanban lesz részünk nekünk magunknak is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rózsák menete

Lélekben százmilliók vonulnak velük együtt, gyásszal, haraggal, aggodalommal és együttérzéssel teli… Tovább olvasom